Cd van de Maand

Het resultaat van Maria & Nathalia Milstein is adembenemend

La Sonate de Vinteuil

Nr.1 Volkskrant Top 50 van 2017

In januari krijgt Maria Milstein (32) de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs. Wie haar cd beluistert, begrijpt onmiddellijk waarom de jury juist op deze violist haar oog heeft laten vallen.
Door: Biëlla Luttmer 3 november 2017

Maria Milstein is een grote persoonlijkheid, met een toon die je direct herkent. Alleen al daarom is ze een witte raaf in violistenland. Die toon klinkt naar weemoed, naar diepzinnigheid, naar iets kwetsbaars wat doet denken aan de jonge Yehudi Menuhin.

Op haar nieuwe cd gaat ze op zoek naar de compositie die model stond voor de raadselachtige Sonate de Vinteuil uit Prousts À la recherche du temps perdu. Ze vindt de noten in sonates van Debussy, Saint-Saëns en Pierné, en in liedbewerkingen van Reynaldo Hahn, die enige tijd een liefdesrelatie had met Proust.

De zussen kunnen zich helemaal vrij voelen om zo snel en zo zacht te spelen als ze zelf willen

Er is nog een attractie te horen op de cd: Milsteins zus, de pianist Nathalia Milstein. De twee lijken, net als op de hoes van de cd, uit één lichaam te zijn gegroeid, met één solide hartslag, één ademhalingssysteem en eenzelfde muzikale wendbaarheid.

Technische beperkingen hebben ze niet. De zussen kunnen zich helemaal vrij voelen om zo snel en zo zacht te spelen als ze zelf willen. Het resultaat is adembenemend.

3760127223856 0300px 3

spronk.breda@gmail.com

afbeelding vkz pagina