XYZ van de klassieke muziek gratis raadpleegbaar!

Geschreven op 30-11-2017

XYZ der klassieke muziek II

XYZ van de klassieke muziek gratis raadpleegbaar op Ensie.nl

Nijmegen 30 november 2017

Het XYZ van de klassieke muziek geschreven door Katja Reichenfeld in 2003, is vanaf heden gratis online raadpleegbaar op Encyclopedie Ensie (sinds 1946). Het XYZ van de klassieke muziek bevat 945 begrippen die zijn uitgeschreven naar betekenis.  

XYZ van de klassieke muziek is de opvolger van XYZ der muziek, het bekende lexicon van Casper Höweler uit 1936 dat in 1997 nog een 34ste druk beleefde. Hoewel de klassieke periode is muziek van de tweede helft 18e en eerste kwart 19e eeuw, geconcentreerd rond Haydn, Mozart en Beethoven heeft Reichenfeld het lexicon in 2003 grondig aangepast aan de moderne tijd, waarbij ze zich onder meer liet leiden door ‘het concertrepertoire dat tegenwoordig wordt uitgevoerd op de vele Nederlandse muziekpodia.’

945 begrippen over klassieke muziek

XYZ van de klassieke muziek geeft een overzicht van de klassieke muziek tot op heden. Op toegankelijke wijze wordt informatie gegeven over de belangrijkste componisten, stromingen in de muziek en muziekinstrumenten. Tevens worden leuke weetjes, anekdotes en citaten beschreven. Het naslagwerk dat een tweede leven op Ensie.nl heeft gekregen is interessant voor de nieuwsgierige luisteraar, (muziek)student tot concert veteraan.

Katja Reichenfeld (Amsterdam, 1942) studeerde kunstgeschiedenis en werkte van 1977 tot 1988 in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Later was zij werkzaam als muziekrecensent bij NRC Handelsblad, en tegenwoordig is zij freelance muziekpublicist. Zij publiceerde naast de ‘XYZ van de klassieke muziek’ het werk ‘Klassieke muziek in een notendop’.

 Bent u benieuwd naar het XYZ van klassieke muziek? Kijk dan op: https://www.ensie.nl/klassieke-muziek

 

 

< Terug naar het overzicht