VIII Flamenco Biënnale Nederland van 7 t/m 28 november 2021

Geschreven op 07-10-2021

flamenco biennale

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Den Bosch, Arnhem, Middelburg, Antwerpen, Brussel, Gent

VIII Flamenco Biënnale Nederland

Eigen creatie Flamenco Criollo kloppend hart van festival
De achtste editie van de Flamenco Biënnale Nederland brengt van 7 t/m 28 november 2021 de internationale flamenco-voorhoede naar Nederland, waaronder grote namen als Israel Galván, Rocío Molina en een nieuwe generatie vrouwelijke dansmakers als Ana Morales, Vanesa Aibar, Sara Cano en María Moreno. Een internationale cast musici en dansers uit Spanje, Marokko, Cuba en de Verenigde Staten maken hun opwachting in de wereldpremière van Flamenco Criollo, een eigen creatie van de biënnale over de wereldwijde smeltkroes die flamenco heet. Danser en choreograaf Israel Galván waagt zich, samen met de Nederlandse pianisten Daria van den Bercken en Gerard Bouwhuis, aan Le Sacre du Printemps van Stravinsky. Het laatste weekend staat in het teken van sprankelende jazz met een vleug flamenco en latin. Internationale topmusici als Pablo Martín Caminero en Daniel García Diego verbinden de verschillende werelden zoals geen ander dat kan. Na een wervelende start begin dit jaar, met een online programma vanuit Madrid en Sevilla, brengt de biënnale in november de musici, de makers en het publiek weer live samen. De Flamenco Biënnale doet ook met enkele programma’s België aan.

“We kunnen de bezielende en vitale kracht van de eeuwenoude flamenco-ritmes goed gebruiken, juist in roerige tijden”, zegt festivaldirecteur Ernestina van de Noort. “Radicale makers, grote sterren en jonge talenten stappen dwars door de grenzen van de Flamenco heen, vernieuwen het genre en duiken daarvoor diep in de traditie.” Highlights van het online programma, waaronder een groot aantal sterren die ook in november acte de présence geven, worden van 14 t/m 17 oktober vertoond op de website van de biënnale.

Flamenco Criollo
Vol trots presenteert de biënnale de eigen creatie Flamenco Criollo, een zoektocht naar de roots van de flamenco. Onder leiding van de Cubaanse en in New York gevestigde pianist Aruán Ortíz brengt een veelkleurig ensemble, met musici uit Marokko, Palestina, Cuba, Spanje en de Verenigde Staten, melancholische klanken uit Al-Andaluz en energieke ritmes uit Afrika, vertaald in hedendaagse composities. Hoor hoe oorspronkelijke Moorse melodieën in de 17e en 18e eeuw via Spanje naar het koloniale Cuba reisden en vol ritme terugkeerden. Met rising stars María Morena (dans) en Ismael de la Rosa (zang). De
zevendaagse tournee van Flamenco Criollo, door Nederland en België, vormt het hart van de biënnale. De creatie is tot stand gekomen in samenwerking met November Music.

Le Sacre du Printemps
Danser/choreograaf Israel Galván brak in 2006 door in Nederland op de eerste editie van de Flamenco Biënnale. Het ‘enfant terrible’ van toen kent intussen wereldwijde faam maar tart nog steeds graag de grenzen van de kunst. In het spoor van de legendarische Russische danser Vaslav Nijinsky (1889-1950) brengt hij, samen met pianisten Daria van den Bercken en Gerard Bouwhuis, een spannende, percussieve herinterpretatie van Stravinsky’s meesterwerk Le Sacre du Printemps. “Het is een reis vanuit mijn Spaanse traditie naar de Europese en Russische moderniteit”, aldus Galván, die wel de Nijinksi van de flamenco genoemd wordt.

Fysieke poëzie | Rocío Molina
Rocío Molina, de Madonna van de hedendaagse flamenco, is terug van weggeweest. De eigenzinnige danseres uit Málaga vindt zichzelf na haar prille moederschap opnieuw uit in haar nieuwe creatie Al Fondo Riela (Rimpeling in de Diepte), waarin ze danst from scratch. Met twee jonge topgitaristen, Eduardo Trasierra en Yerai Cortés, onderzoekt ze de relatie tussen het flamenco- en gitaarlichaam, de grenzen van haar eigen kunnen en die van het genre. Tot op het bot en met onvoorstelbare fysieke poëzie. Dat is La Molina wel toevertrouwd: “Tijdens het creëren van deze voorstelling vond ik eigenlijk dat de hele dans mocht verdwijnen. Dat ik als danser, ja zelfs als persoon mocht verdwijnen. Ik wilde slechts met mijn lichaam luisteren naar elke noot van de gitaar, zelf een vibratie worden, net als die van het instrument.” Naast haar optreden geeft Rocío Molina een public Masterclass vanuit het theater van de Openbare Bibliotheek OBA in Amsterdam.

Nieuwe generatie dansmakers
On the Tight Rope | En la Cuerda Floja is de nieuwste creatie van danser/choreografe Ana Morales. Bedacht in pre-corona tijd, maar actueler dan ooit. Een voorstelling over het verlies van balans en het vinden van een nieuw evenwicht. ‘Een overdonderend essay over beweging en de beperkingen van het lichaam. Tevens een bespiegeling over de staat van verlamming waarin we ons bevinden én een call to action’, schreef de Spaanse pers. Het vrouwelijke, het onderbewuste, vaak geassocieerd met de nacht, is het uitgangspunt van Todas Las Noches door Vanesa Aibar & Sara Cano. Deze twee Spaanse dansers/makers maakten al eerder indruk in Nederland en staan in november, samengebracht door de biënnale, voor het eerst samen op het podium in deze nieuwe creatie. Rafael Estévez & Valeriano Paños dansen een duet dat ze maakten geïnspireerd op een essay uit A Year from Monday van John Cage.

Jazz en flamenco
Het slotweekend staat in het teken van sprankelende jazz met een vleug flamenco en latin. “Jazz en flamenco zijn broeders”, zegt Daniel García Diego, één van de belangrijkste pianisten van een nieuwe generatie Spaanse jazzmusici. Met name in Madrid is een relatief nieuw genre volop in ontwikkeling met jonge bands en musici uit Cuba en Andalusië die energiek aan de weg timmeren. De Flamenco Biënnale presenteert met het Pablo Martín Caminero Trio en het Daniel García Diego Trio de top van deze nieuwe lichting, live in het Bimhuis in Amsterdam en LantarenVenster in Rotterdam.

Artist in residence
Bassist/componist Pablo Martín Caminero, Artist in residence, brengt met zijn trio in het nieuwe programma en op de gelijknamige cd Al Toque een stevig jazz-saluut aan de flamencogitaar. Het trio speelt eigen jazzcomposities en arrangementen van flamencogitaarklassiekers van Paco de Lucía, Sabicas, Moraíto Chico en Manolo Sanlúcar. Muzikale duizendpoot Caminero speelt dwars door alle genres heen en is tijdens het festival in diverse formaties tijdens meerdere programma’s te horen.

Barok
In Tiento brengt het kwartet van de Spaanse barokgitarist en luitspeler Enrike Solinís, protegé van Jordi Savall, met een grote dosis creativiteit stokoude partituren uit de 16e en de 17e eeuw tot nieuw leven. Oude muziek wordt nieuwe flamenco.

Nederflamenco
De Nederlandse flamencogitaartop wordt vertegenwoordigd door Tino van der Sman en Arturo Ramón die samen met het grote talent Joes Wieggers drie optredens verzorgen. Tino en Arturo zijn al jaren toonaangevend in de Nederlandse flamencoscene en ook in Spanje maken ze furore. Nooit eerder stonden ze samen op het podium. Snaren en stijlen van drie Nederlandse flamencogitaristen verbinden zich in wat een memorabel gitaarrecital gaat worden: Guitarra Pura. Voor de fijnproevers.

Flamenco4Kids
De Flamenco Biënnale presenteert twee nieuwe familievoorstellingen die speciaal voor deze editie zijn gemaakt. In Takatá Takatá (5+) worden kinderen meegevoerd naar de wondere ritmische wereld van flamenco. Al zingend, spelend, klappend, stampend en roepend reizen ze door Spanje, Cuba, West-Afrika en India. In Flamenco Fluisterstad (2+) achtervolgt een meisje een spannend geluid. Ze komt terecht in een glimmende wereld vol mysterieuze klanken. Ze vindt haar bestemming en wordt flamencodanseres. Een muzieksprookje van regisseur Simone de Jong met danseres Jessica Achten.

Flamenco Biënnale
zo 7 t/m zo 28 november 2021
www.flamencobiennale.nl

Het Muziekgebouw en het Bimhuis in Amsterdam vormen de thuisbasis van het festival. Ook zijn er uitvoeringen in Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Den Bosch, Arnhem, Middelburg, Antwerpen, Brussel en Gent.

< Terug naar het overzicht