‘Veelzijdige duizendpoot’ Martin Fondse de nieuwe Componist des Vaderlands

Geschreven op 16-11-2021

componist des vaderlands

Gisteravond is in het tv-programma M de nieuwe Componist des Vaderlands bekendgemaakt en voorgesteld. Martin Fondse, volgens de jury ‘een echte muzikale verbinder’, vierde zijn benoeming met een opwindende, actuele compositie van twee minuten en twintig seconden waarin jazz, klassiek, hedendaags, pop en improvisatie langskwamen.

De jury van de Componist des Vaderlands – die bestaat uit David Kweksilber, Maarten van Boven, Bert Palinckx, Makira Mual en voorzitter Adriana van Dooijeweert – noemt Martin Fondse een veelzijdige duizendpoot die met zijn composities en persoonlijkheid een brede doelgroep kan bereiken en voor zich winnen. “Hij begeeft zich met zijn werk tussen verschillende muziekstijlen van pop en jazz tot klassiek en hedendaags. Martin werkt samen met de meest uiteenlopende culturele muzikale achtergronden in diverse disciplines zonder zijn eigen identiteit te verliezen. Hij is een echte muzikale verbinder.”

Voor pianist, vibrandoneonist, componist, arrangeur, mentor, orkestleider en dirigent Martin Fondse is de benoeming tot Componist des Vaderlands een nieuwe bekroning. Eerder ontving hij (inter)nationale onderscheidingen zoals de BUMA Boy Edgar Prijs 2017, de Prémio da Música Brasileira 2017, de Zilveren Notenkraker 2016 en de Edison Award Jazz National 2012. Hij componeerde en arrangeerde voor onder anderen Gregory Porter, Pat Metheny, George Duke, Basement Jaxx, Laura Mvula, Carleen Anderson, Anna Calvi, Daniel Jobim, Christina Branco, Eric Vloeimans en Benjamin Herman. En voor films, theater- en dansgezelschappen en een twintigtal orkesten en ensembles zoals Het Concertgebouworkest, Metropole Orkest ASKO|Schönberg en Nederlands Blazers Ensemble. Met zijn eigen ensembles en solo speelt hij veelal eigen composities in zijn kenmerkend humoristische stijl.

Martin Fondse is de vierde Componist des Vaderlands, na Willem Jeths, Mayke Nas en Calliope Tsoupaki. Buma Cultuur nam hiervoor het initiatief om het muziekleven een boegbeeld te geven voor eigentijdse Nederlandse muziek. Twee jaar lang zal Fondse met eigen composities inspelen op actuele ontwikkelingen in de samenleving. Daarnaast komt hij als ambassadeur op voor het belang van alle betrokkenen in ons muziekleven, van componisten en musici tot docenten. Voor zijn periode als Componist des Vaderlands geeft Fondse enkele steekwoorden: muziek is ontmoeting, inspiratie, creativiteit, leren, begrip en empathie. Zijn uitgangspunt is nieuwsgierigheid. Fondse: “Het is van groot belang nieuwsgierig te zijn. Naar jezelf, de ander, andere muziekstijlen, andere culturen. Verder kijken dan het eerste gezicht. Er is altijd nog iets waardevols, van betekenis, verrassends om de hoek.”

< Terug naar het overzicht