Uitslag Prinses Christina Compositie Concours 2020

Geschreven op 17-11-2020

Prinses Christina Compositie Concours 2020

Op 14 november werd het Prinses Christina Compositie Concours 2020 feestelijk afgesloten. Via een video maakte juryvoorzitter en componist Wim Henderickx de prijswinnaars bekend en werd er van alle winnende inzendingen een fragment vertoond. Casper Groep (14 jaar, Krommenie), Jasper de Bock (16 jaar, Best) en Maarten Bauer (20 jaar, Den Haag) wonnen een eerste prijs. Het was de spannende ontknoping van een bijzondere editie van het concours. Er deden maar liefst 53 jonge componisten mee en voor het eerst verliep het gehele concours online.

Door de situatie rondom corona konden componisten online een filmpje insturen. Deelnemers hadden twee keuzes: Ofwel een compositie insturen voor een ensemble dat het concours had samengesteld, namelijk het Chimaera Trio aangevuld met slagwerk. De video's van deze composities werden begin oktober opgenomen op de HKU in Utrecht. Daarnaast kon men een compositie schrijven voor een vrije bezetting en hier zelf een filmpje van insturen. Gezien het hoge aantal composities dat werd ingestuurd voor het PCC ensemble moest de jury een selectie maken. Van de in totaal 53 deelnemers (een recordaantal!) gingen er 30 componisten door naar de volgende ronde.

In de bekendmakingsvideo prijst juryvoorzitter Wim Henderickx de diversiteit en creativiteit van de ingestuurde composities: 'Wat me opviel was de grote diversiteit qua stijlen en muzikale ideeën, maar ook het gebruik van nieuwe media, bijvoorbeeld bij componisten die met elektronica gingen werken.' Ook benadrukte hij het belang van het concours voor jonge componisten: 'Het is een belangrijke troef van het concours om jonge creatieve kunstenaars aan te moedigen om te schrijven en te maken. Want dat is de toekomst, de muziek van nu.'

Naast de reguliere prijzen werd ook de winnaar van de publieksprijs bekendgemaakt. Er werd ruim 2000 keer online gestemd door het publiek. Saxofoniste, componiste en oud-prijswinnaar van het concours Lotte Pen maakte de publieksprijs bekend.

Kijk voor meer info over het compositieconcours en voor alle inzendingen op deze pagina.

< Terug naar het overzicht