Ton Koopman wint de Edison Oeuvre prijs

Geschreven op 09-11-2017

Ton Koopman III

Dit jaar gaat de Edison Klassiek Oeuvreprijs 2017 naar musicus en dirigent Ton Koopman. “Het is de Edison Stichting een eer dit jaar de Edison Oeuvreprijs te mogen toekennen aan Ton Koopman, voor alle geweldige cd’s die hij maakte en alle onvergetelijke uren intelligent luisterplezier die hij ons heeft bezorgd —en nog zal bezorgen,” aldus juryvoorzitter Mischa Spel. Zondag 19 november zal hij zijn Edison in ontvangst nemen tijdens de live-uitzending van Podium Witteman op NPO 2.

Volgens juryvoorzitter Mischa Spel kan Ton Koopman beschreven worden als ‘borrelende bron van kennis over en enthousiasme voor muziek’. De collectie die de 73-jarige dirigent, organist en klavecinist door de jaren heen heeft verzameld, draagt hier zeker in bij: zijn bibliotheek omvat zo’n 10.000 antieke muziekboeken en 35.000 banden van na 1800, waarvan Koopman zo’n 85% gelezen heeft.

Koopmans talenten reiken echter verder dan zijn kennis: wanneer hij dirigeert leeft hij mee met de muziek, hij wiegt, ademt en beleeft het. Deze passie is zichtbaar in vrijwel alles wat Koopman doet, en dit betreft een grote verscheidenheid aan uitvoeringen en activiteiten. Dezelfde Ton Koopman wordt waargenomen bij wat deze musicus ook doet: dirigeren in een rokkostuum op de ene avond, het opvoeren van een kindermuziektheatervoorstelling op de volgende. Zodra Koopman het podium bestijgt, telt alleen nog de muziek.

Hoewel Koopman vooral bekend is om zijn swingende, authentieke uitvoeringen van Bach, is hij ook de eerste om te benadrukken dat — hoe groot het genie van Bach ook — componisten als Telemann en Buxtehude minstens zozeer onze aandacht en liefde verdienen. Zijn repertoire is ontzettend breed, en hij lijkt alles met evenveel liefde uit te voeren. “De essentie is dat je iedereen iets van je eigen enthousiasme voor muziek gunt,” zo vatte hij die drive zelf samen.

Koopmans veelzijdigheid wordt ook weer getoond met zijn aankomende kerstalbum en bijbehorende uitvoeringen in Muziekgebouw aan ’t IJ. Koopman arrangeerde Oud-Nederlandse en West-Europese kerstmuziek speciaal voor het Nieuw Vocaal Amsterdam — bestaande uit 350 leerlingen van 4 t/m 21 jaar — en Amsterdam Baroque Orchestra, die hij vervolgens ook dirigeerde. Het album ‘Kerstspel’ wordt op 24 november 2017 uitgebracht.

< Terug naar het overzicht