Symfonische ‘We zullen doorgaan’ door het Antwerp Symphony Orchestra

Geschreven op 17-11-2020

Antwerp Symphony Orchestra 0709 57 credit Antwerp Symphony Orchestra Jesse Willems

Tijdens de tweede stilstand van het culturele leven maakte het Antwerp Symphony Orchestra een video-opname van Ramses Shaffy’s bekende hit ‘We zullen doorgaan’, in een arrangement voor symfonisch orkest. Met deze boodschap wil het orkest de werknemers uit de essentiële sectoren en zijn collega’s en vrienden uit de cultuursector een hart onder de riem steken.

We zullen doorgaan… tot we samenzijn
In het voorjaar van 2020 werd het lied ‘We zullen doorgaan’ een onofficiële hymne tijdens de eerste lockdown, waarbij vele artiesten een soloversie brachten van bij hen thuis. Intussen zitten we in de tweede golf en zijn de concertzalen gesloten - maar orkesten mogen wel repeteren mits inachtname van alle veiligheidsmaatregelen. Daarom liet het Antwerp Symphony Orchestra nu een symfonisch arrangement voor 43 musici schrijven. Dat is ongeveer de helft van het normale aantal musici bij de concerten van het orkest in zijn thuisbasis, de Koningin Elisabethzaal. Met dit nummer wil Antwerp Symphony de werknemers uit de essentiële sectoren een hart onder de riem steken, in het bijzonder de helden van de zorg, en ook zijn collega’s en vrienden uit de cultuursector, die sterk geraakt worden door de impact van de pandemie.

Samen musiceren
De nieuwe Koningin Elisabethzaal maakte het mogelijk om alle nodige maatregelen te treffen voor de veiligheid van het orkest. Voor deze opname, en de concerten die het Antwerp Symphony Orchestra gaf in deze bijzondere periode, werd de podiumoppervlakte aanzienlijk uitgebreid door de beweegbare koortribune naar achter te schuiven. Deze maatregelen laten het orkest toe om te spelen met een symfonische bezetting tot 60 muzikanten, verdeeld over strijkers, blazers en slagwerkers die allemaal voldoende afstand van elkaar kunnen bewaren, en toch samen kunnen spelen.

Bekijk de video op youtube.

< Terug naar het overzicht