Sir Stephen Cleobury en het Choir of King’s College

Geschreven op 27-11-2019

Sir Stephen Cleobury2

Op 22 november 2019 is Sir Stephen Cleobury na een lang ziekbed overleden in York, waar hij sinds zijn pensionering in september 2019 woonde. Stephen was 37 jaar director of music bij het King’s College in Cambridge en was misschien wel het meest bekend door zijn leiding van ’s werelds beroemdste koor.

A Festival of Nine Lessons and Carols
In december 2018 dirigeerde Stephen Cleobury nog het Choir of King’s College Cambridge tijdens de honderdste editie van A Festival of Nine Lessons and Carols; dit kerstconcert werd live uitgezonden vanuit het King’s College. Miljoenen luisteraars over de hele wereld hebben van dit live concert mogen genieten. Deze honderdste editie wordt deze maand uitgebracht op het huiseigen label van het Choir of King’s College Cambridge.

Zes maanden later werd hij tot ridder geslagen in The Queen’s Birthday Honours voor zijn diensten voor koormuziek, tot groot genoegen van het koor en het college en van velen over de hele wereld, wiens harten zijn geraakt door Stephens werk.

Cleobury’s bijdrage aan de koormuziek
Stephen Cleobury heeft een grote bijdrage geleverd in de wereld van de koormuziek. Hij werke jarenlang samen met de BBC Singers en de Cambridge University Musical Society. Ook is hij grondlegger van de jaarlijks terugkerende kersttraditie waarop een speciaal voor kerstavond gecomponeerd Christmas Carol uitgevoerd wordt. De eerste keer was in 1984. Deze traditie heeft een onschatbare bijdrage gelederd aan de hedendaagse koormuziek. Tevens introduceerde hij het zeer succesvolle jaarlijkse festival Easter at King’s van waaruit de BBC regelmatig uitzendt. Bovendien heeft Stephen Cleobury onder de naam Concerts at King’s een reeks spraakmakende optredens gedurende het hele jaar gegeven.

A Requiem for Stephen Into A greater Light
Tijdens zijn lange ambstermijn versterkte Stephen de reputatie van het koor en breidde het bereik uit door activiteiten op het gebied van uitzendingen, opnamen en tournees te ontwikkelen. Zijn invloed als leraar en rolmodel voor jonge musici is verbonden met duizenden zangers en organisten die koorknapen, koorleden, zang- en orgelstudenten bij King’s zijn geweest.

Om stil te staan bij het overlijden van Stephen Cleobury is door het huiseigen King’s College, Cambridge label een programma samengesteld met hoogtepunten van Stephen Cleobury én het Choir of King’s College, dat de beluisteren is via de streamingsdiensten.

Unknown 2

Bron: [PIAS]

< Terug naar het overzicht