Sebastiaan Kemner ontvangt Nederlandse Muziekprijs tijdens speciaal concert

Geschreven op 18-06-2021

SEBASTIAANPHOTOS10

Trombonist Sebastiaan Kemner ontvangt op zaterdag 12 juni de Nederlandse Muziekprijs. De prijs werd hem maanden geleden al toegekend, maar een feestelijke uitreiking na afloop van een door hemzelf geprogrammeerd concert kon door de Coronacrisis nog niet plaatsvinden. In De Doelen speelt hij een programma met werk van Giacinto Scelsi, Beat Furrer, Nicholas Moroz en Hildegard von Bingen.

Nederlandse Muziekprijs
De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die het Fonds Podiumkunsten namens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap toekent aan jonge getalenteerde musici. Voorafgaand aan het krijgen van de prijs volgen musici een ontwikkelingstraject. Kemner hield zich in dat traject bezig met twee onderwerpen: de vocale, lyrische kant van de trombone en nieuwe muziek.

De vocale, lyrische kant van de trombone uitlichten past in het verlengde van wat zijn docent Jörgen van Rijen als doel had toen die jaren geleden de Nederlandse Muziekprijs won: de trombone als solo-instrument presenteren aan het publiek. Volgens Kemner is de trombone van oudsher een instrument dat werd gebruikt om vocale partijen te dubbelen in de kerk, bijvoorbeeld in de muziek van Gabrieli in de renaissance. Langzaam maar zeker is die functie en de zangerige kwaliteit van het instrument naar de achtergrond verdwenen. Mensen kennen de trombone nu vooral van de stukken waarin het orkest even flink hard mag uitpakken.

Kemner is ook een voorvechter van nieuwe muziek. Dankzij de Nederlandse Muziekprijs kon Kemner in Oxford een masterstudie volgen op het gebied van musicologie. Inmiddels is hij daar aan het promoveren en hij richt zich daarbij op de vraag: hoe kun je moderne muziek voor publiek toegankelijk maken?

 

< Terug naar het overzicht