Operadagen Rotterdam 2018

Geschreven op 22-03-2018

Doelen opera

Kaartverkoop Operadagen Rotterdam 2018 van start
Volledig programma rondom het thema Heldenmoed is bekend
 
Operadagen Rotterdam, hét festival voor opera en muziektheater anno nu, barst van 18 tot en met 27 mei weer los. Vanaf vandaag is het volledige programma bekend en start de online kaartverkoop. In totaal zijn in de grote theaters van Rotterdam en op avontuurlijke binnen- en buitenlocaties in de stad meer dan 100 voorstellingen te zien. Het festival staat in het teken van Heldenmoed, met verhalen over de onvermijdelijke uitdagingen en beproevingen tijdens iedere heldentocht. Operadagen Rotterdam is een belangrijke ontmoetingsplek voor professionals in opera en muziektheater uit de hele wereld en host voor de tweede keer een programma van internationale netwerkorganisatie Opera Europa. Tijdens de tweede editie van GALA! kent Operadagen Rotterdam prijzen toe aan makers van vernieuwend muziektheater.
 
Het muziektheatrale spektakel Earth Diver van regisseur Wouter Van Looy opent het festival in het Nieuwe Luxor Theater. Krachtige videobeelden worden omlijst door de woorden van Phil Minton als verteller en troostrijke barokmuziek van Heinrich Schütz door de beroemde Duitse zangers van topkoor Chorwerk Ruhr, die letterlijk dichtbij en rondom de toeschouwers staan. Deze voorstelling is een co-productie met de Ruhrtriennale.
 
Internationale hoogtepunten
Operadagen Rotterdam houdt de vinger aan de pols van de samenleving en brengt uit diverse windstreken inspirerende en aangrijpende verhalen naar Rotterdam: van Argentinië tot Zwitserland, van Tanzania tot Oekraïne. De virtuoze voorstelling IYOV uit Oekraïne bespeelt geïnspireerd door het Bijbelboek Job alle muzikale registers. Zwitser Thom Luz baseert When I Die op het waargebeurde verhaal van de muzikaal ongeschoolde Rosemary Brown, die in 1964 vanuit het hiernamaals verzoeken kreeg van de geesten van componisten als Liszt, Bach en Brahms om alsnog onafgemaakte composities te vertolken.
 
Nieuwe composities
Wereldvermaard componist en speciale festivalgast Gavin Bryars schreef nieuwe muziek voor Calamity/Billy: A two-part paradise lost, waarin twee helden uit het Wilde Westen samen komen: Billy the Kid en Calamity Jane – de roemruchte vrouw die alle mannen uit die tijd overtroefde. Operadagen Rotterdam en de Doelen presenteren de wereldpremière van het voltooide drieluik uit De Christina Cyclus van Klas Torstensson over de Zweedse koningin Christina I (1626-1689). Eén van de boeiendste Nederlandse componisten van dit moment, Robert Zuidam, zette voor Mary Stuart: In my end is my beginning enkele sonnetten op muziek die Nobelprijswinnaar Joseph Brodsky over Mary Stuart schreef.
 
Klassiekers en jong talent
De befaamde Argentijnse dirigent Leonardo García Alarcón en Cappella Mediterranea keren met stersopraan Mariana Flores terug op het festival met Carmina Latina, een productie over culturele uitwisseling in tijden van kolonisatie en onderdrukking. In het programma vinden we ook klassiekers in een nieuw jasje zoals Così, waarin de jonge Vlaamse regisseur Tom Goossens aan de slag gaat met de opera Così fan tutte van Wolfgang Amadeus Mozart en Lorenzo Da Ponte, en een prachtige versie van Beethovens Fidelio voor kinderen vanaf 6 jaar. Ook biedt het festival een podium voor aanstormende talenten zoals Tijdelijke Samenscholing, Nienke Nasserian Nillesen en Les Âmes Perdues.
 
Ring of Resilience: BEAST
Wagner voorspelde het al in zijn Götterdämmerung: het water komt naar de stad! Regisseur Arlon Luijten bouwt voor het vierjarige stadsproject Ring of Resilience in het kader van Resilient Cities – geïnspireerd door Wagners Ring des Nibelungen - samen met Rotterdammers een ark die de toekomst kan weerstaan. Publiek helpt mee met het ontwerp in BEAST: een magisch opera playground met zang, dans en vluchtroutes voor de hele familie.
 
Kaartverkoop
Bezoek meerdere voorstellingen om Operadagen Rotterdam optimaal te ervaren. Het bestellen van arrangementen (inclusief eten) of package deals (drie voorstellingen) levert een aantrekkelijke korting op. Ook is er weer de Operadagenpas; voor eenmalig €40 (solo / 1 persoon) of €70 (duo / 2 personen) zijn vervolgens alle voorstellingen voor slechts €10 per ticket te bestellen. Bij aanschaf van de Operadagenpas is de eerste voorstelling naar keuze bovendien gratis! Kaarten, arrangementen en package deals zijn vanaf nu online beschikbaar via www.operadagenrotterdam.nl
 
Over Operadagen Rotterdam
Operadagen Rotterdam is een internationaal opera- en muziektheaterfestival met eigentijdse, vernieuwende en grensverleggende producties van de (inter)nationale top en jonge, avontuurlijke makers. Van 2017 tot en met 2020 presenteert Operadagen Rotterdam in het festivalthema Lost & Found verhalen over het verleggen van grenzen en de zoektocht naar een nieuwe identiteit. In 2017 was het eerste deel: Het vertrek. In 2018 volgt het tweede deel: Heldenmoed. Operadagen Rotterdam is lid van het FEDORA-platform. Meer informatie over de aankomende editie is te vinden op www.operadagenrotterdam.nl.

Doelen opera II

< Terug naar het overzicht