Nooit van gehoord?! podcast over vergeten componistes

Geschreven op 04-06-2021

podcast vergeten componistes

In de splinternieuwe podcastreeks Nooit van gehoord?! plaatsen presentatrice Andrea van Pol en zangeres Rae Milford componistes die vergeten, genegeerd of over het hoofd gezien zijn, in de schijnwerpers. In 26 afleveringen komen alleen vrouwen aan bod en dat is geen toeval. Met anekdotes en muziekfragmenten, van barok tot elektronica, belichten zij oa Errollyn Wallen en Johanna Beyer tegen de achtergrond van de muziekgeschiedenis. Wie?? Nooit van gehoord?! Tot nu dan...

Aan hun muziek ligt het niet dat de componistes over hoofd gezien werden, die is uniek en briljant te noemen. In geanimeerde gesprekken tussen Andrea van Pol en Rae Milford komen onder andere de volgende uitblinkers aan bod:

Errollyn Wallen, een hedendaagse Engelse componiste geboren in Belize die grensoverschrijdende muziek schrijft; haar nieuwste opera gaat op 6 juni 2021 in première in Londen.
Johanna Beyer (Duitsland). Haar Music of the Spheres (1938) is het eerste werk voor elektronica gecomponeerd door een vrouw.
Francesca Caccini. Haar opera La Liberazione di Ruggiero was de eerste Italiaanse opera die in het buitenland (Polen) werd uitgevoerd  in 1625.
De Amerikaanse Ruth Crawford Seeger werd al in 1929 ‘de onafhankelijkste van de nieuwe garde’ genoemd en haar werk doet nog steeds ultra-modern aan.  
Hiromi. Deze Japanse componiste speelt op synthesizer en piano met virtuoze techniek en begeesterde live-optredens met een mix van post-bob, progressieve rock, klassiek en fusion.
Elisabeth Jacquet de la Guerre was een stercomponiste verbonden aan het hof van de zonnekoning Lodewijk XIV, tijdgenote van Vivaldi, Rameau en Couperin.
Vítězslava Kaprálová (1915-1940) was de eerste winnares van de Tsjechische Staatsprijs voor compositie, en dirigeerde het Tsjechisch Filharmonisch orkest en het BBC Orchestra.
De Belgische Nathalie Loriers won met haar trio belangrijke prijzen. Componiste van eigenzinnige jazzmuziek.
Elisabeth Lutyens (Engeland 1906–1983) was compromisloos, origineel, ongewoon en promotor van nieuwe muziek van haar leerlingen en collega’s, waaronder Benjamin Britten.
Poldowski (1879-1932) is het geheimzinnig pseudoniem van Régine Wieniawski, een in België geboren Poolse componiste met de Engelse nationaliteit en een bijzonder avontuurlijk leven. Schreef schitterende liederen op Franse teksten.
Marta Ptaszynksa, nu 77 jaar, componiste die vooral bekend is om haar baanbrekende werk voor slagwerk.
Iet Stants werd geboren in Utrecht en schreef in 1922 als 25-jarige haar Tweede duizelingwekkend mooie Strijkkwartet.  
Jazzlegende Mary Lou Williams, trad op als pianiste bij stomme films; componeerde en arrangeerde voor Ellington, Dizzy Gillespie, Benny Goodman en wie niet? Had haar eigen band en liet honderden jazzstukken en opnames na.

Voor meer informatie: vpro.nl/vrijegeluiden

< Terug naar het overzicht