Radu Lupu op 76-jarige leeftijd overleden

Geschreven op 22-04-2022

1024x576a2

De Roemeense pianist Radu Lupu is Paaszondag op 76-jarige leeftijd overleden. Deze pianist gold als een van de grootste pianisten van zijn generatie.

Volgens verschillende media overleed de artiest in Lausanne aan de gevolgen van een ziekte waaraan hij al langer leed. In 2019 nam hij al afscheid van het concertpodium en verhuisde naar Zwitserland.

Lupu werd op 30 november 1945 geboren in Galati, in het oosten van Roemenië. Op zesjarige leeftijd begon hij piano te spelen en zijn eerste concert, met eigen composities, gaf hij op zijn twaalfde.
Later studeerde hij aan het conservatorium van Boekarest en kreeg zelfs een beurs voor het prestigieuze Tsjaikovski-conservatorium in Moskou.

Lupu stond bekend om zijn uitmuntende interpretaties van onder andere Schubert, Beethoven, Mozart, Brahms en Bartók. Zijn spel wordt gekenmerkt door een ingetogen, maar intens karakter. Achter de piano zat Radu Lupu steeds in diepe concentratie, zonder overbodige gestes, rustig op een stoel. De Roemeen had ook een uitgesproken afkeer van publiciteit, leefde teruggetrokken en gaf bijna nooit interviews.

Tussen 1970 en 1993 maakte Lupu twintig plaatopnames, die enthousiast werden ontvangen en door muziekliefhebbers worden gekoesterd.

 

< Terug naar het overzicht