Nederlandse Reisopera nodigt amateurzangers uit voor online Meezing Hallelujah

Geschreven op 24-02-2021

meezing hallelujah

Voor alle amateurzangers die het samen zingen met hun koor missen organiseert de Nederlandse Reisopera het online Meezing Hallelujah. Tot zondag 28 maart kunnen ze een clip, foto of mp3 insturen, de Zoomrepetities zijn van maandag 1 t/m donderdag 4 maart.

De Meezing Messiah in het Amsterdamse theater Carré kon in december 2020 niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Daarom wil de Nederlandse Reisopera met Pasen met zoveel mogelijk amateurzangers Händels prachtige koorstuk uit het oratorium online laten klinken. Met een tutorial van dirigent Klaas-Jan de Groot, koorleden van Consensus Vocalis en mp3’s kunnen zangliefhebbers thuis hun partij instuderen. Begin maart zijn er per stemgroep live Zoomrepetities. Ook als je geen koorervaring hebt kun je meedoen aan het Meezing Hallelujah. Meedoen is gratis en aanmelden kan via deze link. Deelnemers kunnen tot eind maart een video met hun zang op een mobieltje opnemen en toesturen. Van alle inzendingen maakt de Nederlandse Reisopera één grote videoclip, die met Pasen online gaat.

Dirigent Klaas-Jan de Groot is dit jaar voor het eerst verbonden aan de Meezing Messiah en dus ook aan deze Meezing Hallelujah. Hij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Royal Welsh College of Music & Drama in Cardiff. Sinds het seizoen 2016-2017 werkt hij bij het Koor van De Nationale Opera als assistent-koordirigent.

Het koor Consensus Vocalis doet ook dit jaar weer mee. Zij hebben alle oefenpartijen van het Meezing Hallelujah ingezongen. De koorleden Alice van de Geest, Machteld van de Putte, Joost van Velzen en Gulian van Nierop zijn de ‘stemgroepcoaches’ voor alle meezingers en helpen bij het instuderen thuis.

Na aanmelding krijgen de deelnemers een linkje naar een website met de bladmuziek, een oefenmp3 en de oefentutorial van Klaas-Jan de Groot. Ze krijgen daarna ook een uitnodiging voor een Zoomrepetitie met hun eigen stemgroep. Aan het eind van de repetitie kunnen deelnemers al een proefopname maken met hun mobiele telefoon.

Data Zoomrepetities
- maandag 1 maart, 20.00 - 21.30 uur voor de sopranen, onder leiding van Alice van de Geest
- dinsdag 2 maart, 20.00 - 21.30 uur voor de alten, onder leiding van Machteld van de Putte
- woensdag 3 maart, 20.00 - 21.30 uur voor de tenoren, onder leiding van Joost van Velzen
- donderdag 4 maart, 20.00 - 21.30 uur voor de bassen, onder leiding van Gulian van Nierop
Er kunnen maximaal 60 meezingers per zoomrepetitie meedoen.

Deelnemers kunnen hun clip, foto of mp3 vervolgens insturen tot en met zondag 28 maart. Van alle inzendingen, de ingezongen partijen van koor Consensus Vocalis, studenten van het VU-Orkest en het Kinderkoor maakt de Nederlandse Reisopera een grote videoclip die met Pasen online gaat.

Deze online Meezing Hallelujah is de eerste stap in de aanloop naar hopelijk weer een live meezingfestijn op zondag 12 december 2021: de zesde editie van de Meezing Messiah in Carré. Mocht in een vol Carré meezingen dan nog niet mogelijk zijn vanwege de coronamaatregelen, dan maakt de Nederlandse Reisopera er met alle meezingers thuis weer een online meezingfeest van.

De aftermovie van de vijfde Meezing Messiah in Carré uit 2019: https://vimeo.com/488054216

< Terug naar het overzicht