kunstenaar Armando deelt podium met Lysenko in Austerlitz

Geschreven op 12-04-2018

rechtenvrij beeld Armando en Oleg Lisenko

(taal)kunstenaar Armando deelt podium met internationaal vermaarde accordeonist Lysenko in Austerlitz

‘Ik hoorde dat er geluisterd werd’

Op zondag 29 april is een bijzonder duo te gast in het Beauforthuis: kunstenaar Armando en accordeonist Lysenko delen dan het podium. Literatuur, poëzie en muziek vullen elkaar aan en vloeien in elkaar over in een fascinerend grensoverschrijdend project. Bovendien interviewt neerlandica en schrijfdocente Ingrid Blijenberg Armando ‘plein public’ na zijn optreden en krijgen de bezoekers de gelegenheid om Armando nader te bevragen. Voor de voorstelling is de documentaire ‘Der Feldzug’ te zien.

Over Armando
Armando (1929) groeide op in het Amersfoort van de Tweede Wereldoorlog. Hij  is schilder, tekenaar, beeldhouwer, etser, schrijver, filmer en theatermaker. De oorlogsjaren bepaalden zijn beeld van de mens en vormen de inspiratiebron voor zijn artistieke oeuvre. Armando ontving belangrijke prijzen zoals de Herman Gorterprijs, de Multatuliprijs, de VSB Poëzieprijs en de Gouden Ganzenveer. Armando werkt al tientallen jaren aan een oeuvre als een huis; een Gesamtkunstwerk met een aantal sterke en consistente thema's die met eenvoud en kracht worden verbeeld.

Over Oleg Lysenko
Geboren in de Oekraïne ( 1974), studeerde aan het muziekcollege van Poltava, de vermaarde Tchaikovsky Nationale Muziek Academie in Kiev en de Nederlandse Messiaen Academie. Aan het Rotterdamse Conservatorium specialiseerde hij zich in Argentijnse tango op bayan (Russische knopaccordeon) en bandoneon. Hij bracht verschillende cd’s uit en won prijzen op internationale festivals. Op 22 april speelt hij muziek van onder meer Victor Vlasov, Vittorio Monti, Tsjaikovski en Strawinsky.

Over‘Der Feldzug’
‘Der Feldzug’ is een filmgedicht, gemaakt door Victor Nieuwenhuis en werd in de jaren ’90 gepubliceerd.  Met beelden van oorlogshandelingen die op een geabstraheerde wijze worden weergegeven, verwijzen naar Armando's thema van 'Het schuldige landschap'.

< Terug naar het overzicht