Festival Classique succesvol uit startblokken

Geschreven op 18-06-2019

Aida aan Zee afbeelding rechtenvrij fotograaf Anne Reitsma I

Aida aan Zee is het best bezochte concert ooit van Festival Classique. De drie uitvoeringen op het Zuiderstrand van Scheveningen waren in no time uitverkocht en in totaal hebben 3600 muziekliefhebbers kunnen genieten van deze meeslepend strandopera. Festivaldirecteur Neeltje Leemans: “De weergoden waren ons gunstig gezind. De voorstelling van donderdag ging gepaard met een dreigende lucht, parallel aan de strijd tussen de Ethiopiërs en de Egyptenaren, en zeer passend bij de dramatiek van deze scenes.” Festival Classique gaat nog door tot en met zondag 23 juni met concerten in het Kurhaus, in de haven, in de Lourdeskerk, op de boulevard en in het reuzenrad.

Ook het Carnaval der Dieren trok het afgelopen weekend veel publiek. De laureaten van het Prinses Christina Concours, de acrobaten van Corpus Acrobatics en verteller Max Douw speelden de familievoorstelling in een bomvolle Lourdeskerk. De gratis programmering op de boulevard is tevens enthousiast ontvangen, waarbij met name Neo-Fanfare 9x13 de harten wist te veroveren met hun fonkelnieuwe muziektheatervoorstelling Les Fauves.

Influx
Eén van de meest in het oog springende voorstellingen de komende week is Influx door het Nederlands Saxofoon Octet. Influx gaat over reizend geluid en er wordt rijkelijk geëxperimenteerd met het effect van beweging op muziek. De klanken in de Lourdeskerk komen van alle kanten en zijn continu in beweging. De minimalistische muziek, de ruimte en de bewegingen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op het programma staan werken van onder meer Glass, Reich, Andriessen en Clerc Parada. Het saxofoonoctet maakte deze voorstelling speciaal voor Festival Classique, samen met de Vlaamse choreograaf Astrid Boons en de Chileense componist Miguelangel Clerc Parada.

Karima el Fillali met Residentie Orkest
In het Kurhaus brengt de Nederlands-Marokkaanse zangeres Karima el Fillali op vrijdag 21 en zondag 23 juni samen met het Residentie Orkest o.l.v. Nicholas Collon 1001-Nacht, een betoverend concert rond het meesterwerk Sheherazade van Rimski-Korsakov. Het werk is gebaseerd op de oosterse romantische verhalen - met een scherp en duister randje - uit het boek Vertellingen van 1001-Nacht. Het Residentie Orkest speelt alle vier de delen en Karima el Fillali zingt, begeleid door het orkest, nieuwe liederen in de klassieke Arabische traditie. Dankzij adembenemende videoprojecties ontvouwt de muziek zich als een droom aan het publiek. Sven Arne Tepl, algemeen en artistiek directeur van het Residentie Orkest, spreekt van “een hoogtepunt van het seizoen”.

Festival Classique
Do 13 t/m zo 23 juni 2019
Tickets & Info www.festivalclassique.nl

< Terug naar het overzicht