Dirigent Marc Albrecht winnaar van de Prix d'Amis 2020

Geschreven op 08-10-2020

Marc Albrecht3

Marc Albrecht krijgt de Prix d’Amis, de prijs van de Vrienden van De Nationale Opera, voor zijn werk als chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest. De jury roemt Albrecht om zijn prestaties, zijjn aandacht voor esthetiek en veelzijdigheid in stijl. “Hij heeft ons weten te raken als dirigent op topniveau”. Het geldbedrag dat verbonden is aan de onderscheiding mogen de Vrienden van De Nationale Opera uit naam van Marc doneren aan het Kersjesfonds, dat onder meer jonge dirigenten helpt hun professionele vaardigheden verder te ontwikkelen. Marc wordt tevens benoemd tot Ere-Vriend van De Nationale Opera.

Marc Albrecht: “Wat een geweldige verrassing en wat een geweldig nieuws om de Prix d'Amis te winnen. Ik ben vereerd dat ik deze onderscheiding van de Vrienden en donateurs van De Nationale Opera krijg voor mijn dienstverband bij De Nationale Opera en ik wil mijn dank uitspreken aan alle betrokkenen.
Ik heb in vreemde en trieste omstandigheden afscheid moeten nemen van De Nationale Opera en het Nederlandse publiek vanwege de Covid-19 maatregelen. Mijn hart ligt nog steeds bij De Nationale Opera, dus ik ben erg blij dat ik door het winnen van de Prix d’Amis en als ‘Ere-Vriend van De Nationale Opera’ deel zal blijven uitmaken van deze familie. Dit zal onze relatie wederom versterken en ik kijk er nu al naar uit om in de nabije toekomst 'back in de bak' te zijn."

Prix d’Amis
De Prix d’Amis is de publieksprijs van de Vrienden van De Nationale Opera. Al 26 jaar reiken zij twee prijzen uit, aan de beste solist en de beste operaproductie van het afgelopen seizoen. Dit jaar is er, mede door de coronamaatregelen en de aanpassingen in de programmering, gekozen voor één prijs. Eerder kregen de winnaars een kunstwerk van de hand van Pieter Obels. Dit jaar schenken de Vrienden onder meer een geldbedrag aan een fonds gekozen door Albrecht dat onder meer investeert in de ontwikkeling van assistent-dirigenten. Hiermee springen zij in op de huidige situatie waarin kunst en creativiteit onder druk staan en vooral ook jong talent een hart onder de riem kan gebruiken.

De Vrienden van De Nationale Opera
De Vrienden en Geefkringleden van De Nationale Opera ondersteunen, vanuit persoonlijke passie en betrokkenheid, De Nationale Opera in materiële en immateriële zin. Deze steun draagt bij aan de vergroting van het draagvlak voor De Nationale Opera en het behoud van operaproducties op het hoogste internationale niveau.
Bijdragen van de Vrienden en Geefkringleden van De Nationale Opera komen onder meer ten goede aan nieuwe producties, educatieprogramma’s, talentontwikkeling en de eigen decor- en kostuumateliers van De Nationale Opera. Vrienden en Geefkringleden worden nauw betrokken bij de projecten die zij mede mogelijk maken.
Kijk hier voor meer informatie over de Vrienden van De Nationale Opera.

Marc Albrecht
Marc Albrecht was van 2009 tot 2020 chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest, en staat bekend om zijn interpretaties van werken van Wagner en Richard Strauss en van hedendaagse muziek. Kijk hier voor een uitgebreide biografie van Marc Albrecht.

< Terug naar het overzicht