De Doelen herdenkt Reinbert de Leeuw met een gratis online uitzending van de Gurrelieder x Extase

Geschreven op 05-02-2021

reinbert de leeuw

Op 14 februari, precies een jaar na het overlijden van Reinbert de Leeuw en 100 jaar na de Nederlandse première van Gurrelieder, zenden wij de documentaire Extase met het concert van de Gurrelieder online uit. De online stream is op twee momenten te bewonderen: 14.00 uur en 19.30 uur met tussendoor een interview met documentairemaker Carine Bijlsma. Tickets zijn gratis, reserveer een tijd en ontvang twee dagen van tevoren per e-mail de link voor de online-uitzending.

Programmeur Klassiek Masa Spaan: “In dit laat-romantische
liefdesdrama overweldigt Schönberg de luisteraar met zowel een verfijnde gelaagdheid als ook het fysieke volume en de ruimtelijke werking van het klankbeeld. Het is muziek die eigenlijk te groots is om te bevatten, en juist die klankvoorstelling streefde Reinbert de Leeuw na.”

megaproject met 356 musici
Het megaproject is eerder op 23 maart 2011 in onze Grote Zaal uitgevoerd. 356 musici betraden toen het podium voor de uitvoering van Arnold Schönbergs
Gurrelieder. De voorbereidingen en het uiteindelijke concert van deze unieke uitvoering onder leiding van Reinbert de Leeuw werd door Carine Bijlsma gevolgd, resulterend in de documentaire Extase. In tien dagen wordt het mega-orkest en koor, samengesteld uit onder andere studenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag en Codarts Rotterdam, klaargestoomd voor de volledig uitverkochte uitvoering in de Grote Zaal van de Doelen.   

“Dit werk is zo groot, dat ik soms denk dat het eigenlijk te groot is voor één persoon” zei Reinbert de Leeuw over de Gurrelieder. Als groot voorvechter van de muziek van Schönberg was de uitvoering van dit werk een droom die werkelijkheid werd.  
 
documentaire extase
Reinbert de Leeuw ‘leeft’ voor de uitvoering van de Gurrelieder. In de documentaire is te zien hoe inspirerend de voorbereidingen zijn en tegelijkertijd hoe uitputtend. De Leeuw wordt in het proces steeds magerder. Al zijn energie gaat naar het orkest, het koor, de ultieme uitvoering. Hij stopt alleen zo nu en dan voor een korte rookpauze. Hoe meer Reinbert de Leeuw zich verliest in de muziek, hoe dichter we komen bij zijn totale devotie aan de muzikale wereld. In extase betreedt De Leeuw dan uiteindelijk het podium. Een live uitvoering om niet meer te vergeten.
 
programma
Het 3 uur durende programma wordt gestart met de documentaire Extase. Hierna vindt er een online Q&A plaats met documentairemaker Carine Bijlsma. En als klap op de vuurpijl zenden we de bijna 2 uur durende concertfilm Gurrelieder uit. Ben je geïnteresseerd in extra achtergrondinformatie over de documentaire Extase of de uitvoering Gurrelieder? Lees dan de blogs op onze site.  
 
de Doelen  
Concertgebouw, poppodium, festivalhart, congresruimte én bruisende hotspot. Meer weten over het karakteristieke rijksmonument in het hart van Rotterdam? Bekijk de website van de Doelen voor meer informatie en de concertagenda

www.dedoelen.nl

< Terug naar het overzicht