Coen Stuit nieuwe artistiek leider en dirigent Ricciotti ensemble

Geschreven op 27-08-2018

Coen Stuit foto Sarah Wijzenbeek

Het bestuur, kantoor en musici van het Ricciotti ensemble zijn verheugd te kunnen melden dat Coen Stuit de dubbelrol van artistiek leider en dirigent per 1 december op zich zal nemen. Met het vertrek van Leonard Evers is het Ricciotti ensemble in maart van dit jaar de zoektocht gestart naar een nieuw gezicht dat Nederlands bekendste straatsymfonieorkest de toekomst in kan leiden. Er is gekozen voor Stuit vanwege zijn energieke wijze van repeteren, frisse ideeën omtrent thema’s en repertoire en drang om symfonische muziek in nieuwe vormen naar het publiek te brengen. Met een achtergrond als professioneel klarinettist en als dirigent van vele amateur- en jeugdorkesten kan hij putten uit een groot repertoire om muziek en publiek dicht bij elkaar te brengen.

Coen Stuit (1981) was de afgelopen jaren actief als artistiek leider van o.a. Consortium Amsterdam en van verschillende kamermuziekseries waaronder in het Bethaniënklooster Amsterdam. Stuit studeerde zowel bachelor als master klarinet aan het Conservatorium van Amsterdam en was daarna als remplaçant werkzaam bij de grote Nederlandse orkesten zoals het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Noord Nederlands Orkest en Het Gelders Orkest. Verder maakte hij deel uit van talloze kamermuziekensembles in diverse samenstellingen. Als dirigent is Stuit momenteel verbonden aan diverse jeugd- en amateurorkesten zoals het Viotta jeugdorkest, het Vossius Gymnasium orkest en de Symfonische orkesten van Purmerend en Hoorn. Zijn directieopleiding volgde hij bij Rene Gulikers.

Als artistiek leider richt Stuit zich de komende jaren op een uitdagende programmering en op thema’s die aansluiting vinden bij allerlei specifieke doelgroepen alsook bij de samenleving als geheel. Zijn achtergrond in muziekeducatie en zijn ambitie om de presentatiewijze van klassieke muziek te blijven vernieuwen komen uitstekend van pas in zijn aanstaande rol bij het Ricciotti. Het orkest kijkt vol verwachting uit naar de komst van Coen Stuit en naar de eerste tournee onder zijn leiding in het voorjaar van 2019.

Coen Stuit neemt per 1 december officieel het dirigeerstokje over van Leonard Evers, die dan het Ricciotti ruim 5 jaar zal hebben geleid tijdens 15 tournees.

www.ricciotti.nl

< Terug naar het overzicht