Chef-dirigent Marc Albrecht wint award 'Conductor of the Year'

Geschreven op 30-04-2019

Marc Albrecht wins Conductor of the Year at International Opera Awards 2019 c Chris Christodoulou

Marc Albrecht, chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest, ontvangt prestigieuze International Opera Award en mag zich een jaar lang de beste dirigent ter wereld noemen.


Tijdens de feestelijke International Opera Award Ceremony in het Londense Sadler’s Wells Theatre is Marc Albrecht maandagavond 29 april uitgeroepen tot ‘Conductor of the year 2019’. Albrecht is sinds 2011 chef-dirigent van De Nationale Opera het Nederlands Philharmonisch Orkest, een bijzondere dubbelrol. De prestigieuze award is een erkenning voor zijn prestaties gedurende het hele jaar 2018.
Marc Albrecht was genomineerd in de categorie “Dirigent” naast Michele Mariotti, Myung-Whun Chung, Diego Fasolis, René Jacobs en Mark Wigglesworth.

"Ik ben zeer vereerd deze belangrijkste onderscheiding uit de hedendaagse operawereld te ontvangen. Het maakt me blij en trots om zo ook het lange, gezamenlijke artistieke pad met de geweldige mensen van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest bekroond te zien. Het is een voorrecht om op deze plek te zoeken naar schoonheid en waarachtigheid in de muziek en die te vinden in wederzijdse uitdagingen en groei." aldus Marc Albrecht

Meer Awards voor DNO: Fin de partie (wereldpremière) en Katie Mitchell (regisseur)
De Nationale Opera heeft naast Marc Albrecht gisteravond meerdere International Opera Awards in de wacht gesleept. Zo is György Kurtág's Fin de partie in regie van Pierre Audi (co-productie met La Scala) bekroond met de award voor "beste wereldpremière".

Katie Mitchell won de award voor "beste regisseur". Mitchell was in 2018 aan De Nationale Opera verbonden met haar regie van Benjamin's Lessons in Love and Violence (nominatie categorie "wereldpremière") en Janáček’s Jenufa (nominatie categorie "nieuwe productie"). In april 2020 keert Mitchell terug bij De Nationale Opera voor Strauss' Die Frau ohne Schatten, met het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Marc Albrecht.

International Opera Awards
De International Opera Awards zijn de meest toonaangevende prijzen in de operawereld. De awards, die “de Oscars van de opera” worden genoemd, zijn in 2012 in het leven geroepen door operaliefhebber en filantroop Harry Hyman. De awards worden jaarlijks toegekend aan de meest uitmuntende prestaties in opera van het afgelopen jaar. De jury is een internationale vakjury en bestaat uit professionals uit de sector.

Dubbelrol
Sinds de oprichting in 1985 is het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest het vaste orkest van De Nationale Opera, met chef-dirigent Hartmut Haenchen als eerste chef-dirigent in deze bijzondere dubbelrol.

Marc Albrecht blijft tot en met seizoen 2019-2020 als chef-dirigent verbonden aan De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Bij De Nationale Opera dirigeert hij momenteel Tannhäuser van Wagner, in november 2019 Die Walküre van Wagner en in april 2020 Die Frau ohne Schatten van Strauss. Bij het Nederlands Philharmonisch Orkest dirigeert hij in Het Concertgebouw onder andere Symfonie nr. 7 van Bruckner (juni 2019), Symfonie nr. 7 van Mahler (oktober 2019) en Symfonie nr. 4 van Brahms (december 2019).

Na 10 jaar neemt Marc Albrecht in seizoen 2019-2020 afscheid als chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch orkest en De Nationale Opera met Beethovens Negende symfonie, samen met het Koor van De Nationale Opera. Lorenzo Viotti volgt Albrecht op.

Bron Persbericht: Nationale Opera & Ballet

< Terug naar het overzicht