CD release Maarten Engeltjes

Geschreven op 22-02-2019

maarten engeltjes

 

Vergeten aria's vol allure gebracht

‘Ik heb deze aria’s bewust losgeweekt uit het theologische harnas van de cantate om te tonen dat hun schoonheid en betekenis op zichzelf staan.’ Countertenor Maarten Engeltjes maakt in het cd-boekje van ‘Bach Forgotten Arias’ zijn beweegredenen overduidelijk. En zingend doet hij dat nog meer. Zelden zijn aria’s uit de meer dan tweehonderd Bach-cantates los te horen. 

Waar zangers hele solo-recitals vullen met aria’s geplukt uit barokke opera’s, gebeurt dat met de geestelijke varianten van Bach maar hoogst zelden. De elf aria’s die Engeltjes op deze nieuwe cd zingt zijn niet de bekendste, maar allemaal de moeite waard om gehoord te worden. Met het door hem opgerichte barokorkest PRJCT Amsterdam toog de zanger naar de Grote Kerk in Elburg voor deze opname. Een symbolische plek, omdat daar de carrière van Engeltjes als jongenssopraan begon. 

Sindsdien is Engeltjes uitgegroeid tot een internationaal gelauwerde countertenor, en deze cd zal aan die roem alleen maar bijdragen. Hoogtepunt? Het heerlijke ‘Kommt, ihr angefochtnen Sünder’ uit cantate 30, dat zich met een prachtig lucide en luchtige begeleiding van het orkest als een wurm in je oor nestelt. Maar Bach is Bach en eigenlijk zijn al deze ‘vergeten’ aria’s hoogtepunten. Engeltjes zelf staat dankzij zijn soevereine en soepele stem met allure boven de materie. Een prachtig eerste project van deze nieuwe barokformatie. (Peter van der Lint

 

Klik hier voor zijn nieuwste CD.

< Terug naar het overzicht