Brits toptalent Nicholas Collon vaste dirigent van het Residentie Orkest

Geschreven op 03-10-2016

Nicholas Collon

In oktober maakt Nicholas Collon zijn officiële debuut als vaste dirigent van het Residentie Orkest. Dinsdag 25 oktober dirigeert de 33-jarige Britse vernieuwer het orkest in het Amsterdamse Concertgebouw en vrijdag 28 oktober in het Haagse Zuiderstrandtheater.

Met het Aurora Orchestra dat hij in 2005 oprichtte en waarvan hij de eerste dirigent is, maakt Nicholas Collon internationaal furore. Creativiteit, de hoogste kwaliteit, een brede artistieke reikwijdte en een vernieuwende publieksbenadering zijn daarbij de kernbegrippen. Het Residentie Orkest is dan ook trots dat het deze jonge, energieke vernieuwer – die in 2012 de Critics’ Circle Award for Exceptional Talent ontving – wist vast te leggen als vaste dirigent.

Aandachtsterreinen van Collon bij het Residentie Orkest worden de hoog- en laatromantiek en de muziek van de twintigste en 21ste eeuw, inclusief cross-over-projecten zoals de Symphonic Junction concerten in het Paard van Troje. Het verder ontwikkelen van het ensemblespel, ritmische precisie en en expressie staan centraal. Collon gaat experimenteren met concertvormen om de orkestpraktijk van binnenuit te vernieuwen en bijzondere verbindingen te leggen met actuele stijlen en genres. Hij vertegenwoordigt een jonge generatie van internationaal toonaangevende musici en vernieuwers, wat uitstekend aansluit bij de nieuwe formats en doelgroepen van het Residentie Orkest.

Sven Arne Tepl, artistiek directeur van het Residentie Orkest: “Nicholas is een van de meest spraakmakende jonge dirigenten van dit moment. Dat heeft uiteraard te maken met zijn enorme veelzijdigheid en diepgang wat betreft repertoire en stijl, maar vooral ook met zijn rechtstreekse manier van muziek maken. De intense verbinding die hij bij een concert met de musici legt is tot in de uithoeken van de concertzaal te voelen en zal ook ons publiek een gevoel geven van nauwe betrokkenheid.”

In oktober maakt Collon zijn officiële debuut als vaste dirigent: dinsdag 25 oktober in het Concertgebouw en vrijdag 28 oktober in het Zuiderstrandtheater. De programma’s stelde hij zelf samen. In Amsterdam speelt het Residentie Orkest onder zijn leiding Tsjaikovki’s Ouverture uit Romeo en Juliet, Ravels Pianocent in G majeur (met pianist Hannes Minnaar) en een selectie uit Prokofjevs Roméo en Juliet Suite. In Den Haag dirigeert hij Waltons Celloconcert (met topcelliste Alisa Weilerstein), Brahms’ Symfonie nr. 3 en Berlioz’ Scène d’amour uit Roméo et Juliette.

Websites Residentie Orkest, Nicholas Collon

< Terug naar het overzicht