Bachfestival Dordrecht gaat online door

Geschreven op 11-05-2020

BFD

Het Bachfestival Dordrecht gaat wel door in juni 2020! Het festival biedt samen met de NTR - NPO Radio 4 en met steun van de gemeente Dordrecht een online alternatief in het laatste weekend van juni. Op vrijdag 26 juni zal een nieuwe compositie van Oene van Geel op het Bachorgel in de Grote Kerk in première gaan. Op zaterdag 27 juni klinkt de hele dag live muziek vanaf festival locatie Dordtyart. De streaming en live uitzending van de NTR zijn allebei gratis te bekijken en te beluisteren. Meer informatie op www.bachfestivaldordrecht.nl

Door de coronamaatregelen zit de culturele sector momenteel in zwaar weer. Veel festivals hebben edities dit jaar moet annuleren. Dit lot dreigde ook voor het grootste Bachfestival van Nederland. “In tien dagen tijd meer dan 10.000 bezoekers ontvangen voor ons festival was onmogelijk in deze moeilijke periode, maar je wilt als festival natuurlijk alles doen om toch het publiek en de musici een podium te bieden in deze roerige tijden”, aldus artistiek directeur Marieke Hopman.

En dus gaat het Bachfestival online verder! De signatuur van het festival blijft behouden, zij het in kleinere vorm en op een andere manier. Online bezoekers kunnen genieten van een combinatie van oude en nieuwe muziek; jong talent en gevestigde namen die prachtige uitvoeringen van J.S. Bach én compleet nieuw werk tot klinken brengen. Tussen de concerten door gaat het festival met verschillende disciplines in gesprek over de sector en de actualiteit.

Ondersteuning
De organisatie stelde meteen na de afkondiging van de eerste maatregelen in maart een alternatief plan voor bij de verschillende financiers. De Gemeente Dordrecht is als grootste geldschieter onontbeerlijk voor het festival. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de nieuwe opzet te  steunen. Wethouder Cultuur Piet Sleeking: "Het Bach Festival is voor mij altijd een hoogtepunt in het brede aanbod van concerten in Dordrecht. Hoge kwaliteit en verrassende verbindingen. Daarom ben ik heel blij dat het festival in een andere vorm toch doorgang kan vinden.”

Voorbeeld
Sleeking spreekt van een voorbeeld voor de cultuursector. ,,Er wordt op dit moment vooral gesproken over financiële steun. Maar het is natuurlijk minstens zo belangrijk dat kunstenaars ook aan het werk kunnen blijven, dat ze publiek blijven bereiken. Daar heeft het Bachfestival een mooie vorm voor gevonden", aldus de wethouder.

PROGRAMMA 2020
Vrijdag 26 juni 
20.00 uur - Oene van Geel - Wereldpremière voor Bachorgel

Zaterdag 27 juni (tijden onder voorbehoud)
14.00 - 14.25 uur - Ensemble Fantasticus
14.40 - 14.55 uur - Frank de Munnik: Bach van de Dag
15.10 - 15.35 uur - Mallet Collective 
15.50 - 16.05 uur - Conversatie actualiteit
16.20 - 16.45 uur - Lidy Blijdorp
17.00 - 17.15 uur - Tsead Bruinja, Dichter des Vaderlands
17.30 - 17.55 uur - Dominique Vleeshouwers
18.10 - 18.20 uur - Conversatie actualiteit
18.35 - 19.00 uur - Jörgen van Rijen en Camarata RCO

Save the date 2021
Hoewel het Bachfestival een van oorsprong tweejaarlijks festival is, zal in 2021 een tweede festivalweekend worden gehouden in Dordrecht met, als de situatie het toelaat, live optredens op verschillende locaties in de stad. Ook partner Kunstmin zal dan weer van de partij zijn als mede-organisator en belangrijk baken van het festival. Het Bachfestival 2021 zal plaatsvinden van 25 t/m 27 juni. 

Bachfestival Dordrecht wordt voor deze speciale edities in 2020 en 2021 o.a. ondersteund door Gemeente Dordrecht, Fonds Podiumkunsten, VSBfonds, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds, Sena Performers, Stichting Dioraphte, Dr. Hendrik Muller's Vaderlandsch Fonds, Elise Mathilde Fonds, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, Van der Mandele Stichting, Vitrumnet en MolLifting

< Terug naar het overzicht