Amsterdam Roots Festival 2018

Geschreven op 28-05-2018

roots

Het programma van Amsterdam Roots Festival 2018 is rond: muziek, performance, storytelling, verdieping, urban arts en circus komen samen in een rijk programma met het verbindende thema ‘roots’. Het programma zet de koerswijziging van Amsterdam Roots door van wereldmuziekfestival naar een multidisciplinair festival met kunst geworteld in tradities uit de hele wereld. Ruimte voor nieuwe verhalen, ontroerend en vaak ook confronterend, die getuigen van een krachtig gevoel van eigenwaarde. Verhalen die belangrijker zijn dan ooit om onszelf te definiëren in deze globale smeltkroes van de 21e eeuw. Amsterdam Roots lanceert een aantal eigen producties zoals het project Rootszoekers dat jonge creatieve mensen uitnodigt op zoek te gaan naar een bijzonder verhaal in hun familiegeschiedenis. In het Bimhuis gaat Ke Haber van Noam Vazana in première; een muzikale zoektocht naar oude sefardische tradities. Er is een nieuwe editie van de theatrale boottocht Sites of Memory. Het festivalprogramma komt tot stand in samenwerking met vele partners, waaronder Pllek, Pakhuis de Zwijger, Studio K en Bimhuis. Een nieuwe look zet de nieuwe koers van Amsterdam Roots extra kracht bij. Kunstenaar en ontwerper Michiel Schuurman, bekend van zijn samenwerking met Vlisco en wiens werk te zien is in het Stedelijk Museum, heeft voor Roots een nieuwe huisstijl ontworpen.

Bimhuis - 5 t/m 7 juli
De samenwerking tussen Bimhuis en Roots levert dit jaar drie heel verschillende avonden op. Het programma begint op 5 juli met Kalahari Encounters van de Namibisch/Belgische zangeres Shishani. Met haar band Namibian Tales en vijf San zangeressen brengt zij een eerbetoon aan het culturele erfgoed van de San (ook bekend als Bushmen), de oudste bewoners van de Kalahari woestijn. Eeuwenoude San tradities worden smaakvol vermengd met Westerse en Afrikaanse tradities. De tweede avond wordt ingevuld door Africa Negra, de legendarische band uit São Tomé en Principe die in de jaren 70 en 80 furore maakte met een eigen soukous stijl. Na 30 jaar speelt de band weer samen, bandleden uit de originele setting aangevuld met nieuw talent, en voert publiek mee mee met de milde, typische São Tomé rumba met vingervlugge baslijnen. De concertreeks in Bimhuis wordt afgesloten met een project rondom de eeuwenoude Ladino traditie. Ke Haber is een intercultureel project van de Israëlische zangeres Noam Vazana waarin zij samen met samen met artiesten uit Nederland, Marokko, Turkije en Suriname de oorsprong van de Ladino muziek verkent. Noam Vazana, Anass Habib, Esra Dafidan en verhalenverteller Urias Boerleider nemen je mee langs deze geschiedenis waarbij ze de rijke Ladino cultuur als inspiratiebron gebruiken. 

Film en theater in Studio/K - 6 juli & 7 juli
DIt jaar presenteert Amsterdam Roots voor het eerst een programma in samenwerking met Studio/K. In twee zalen zijn internationale films en interdisciplinaire voorstellingen van jonge Nederlandse makers en te zien waarin onderzoek naar roots en culturele identiteit centraal staat. Emma Lesuis experimenteert in de voorstelling Mijn Land, Mi Gron met een nieuwe presentatievorm, waarin documentaires 'tot leven' komen door er een live-aspect aan te verbinden. Grimm is de interdisciplinaire muziekvoorstelling van het duo “I, Poor Romantic” die teruggaat naar de oorspronkelijke versies van sprookjes die de gebroeders Grimm in de 19e eeuw optekenden. Het muziek- en spoken-word-collectief VANTA speelt de voorstelling Papia: een muzikale, poëtische en visuele voorstelling over de oorsprong van het Papiaments. Het filmprogramma omvat films van vrouwelijke filmmakers uit o.a Denemarken, Argentinië en India.
 
Roots Open Air Oosterpak - 8 juli
Op zondag 8 juli wordt het festival afgesloten in het Oosterpark met het vrij toegankelijke openluchtfestival Amsterdam Roots Open Air: Een dag in het park waar voor iedereen iets te doen en te ontdekken valt. Met een uitgebreid programma met muziek, theater, verdieping, circus en een uitdagend kidsprogramma kan iedereen zich de hele dag vermaken. Op de podia staan dit jaar o.a. Puerto Candelaria uit Colombia, The Dubbeez die sprankelende reggae brengen met Nederlandse roots, Ammar 808 met futuristische Noord-Afrikaanse grooves en de opzwepende dansmuziek uit Kaapverdië door de tachtigjarige Bitori. Daarnaast hip hop van Yaa Pono uit Ghana en Jay-Way en Pjotr van eigen bodem. Het Ethiopische circusgezelschap Gamo laat de acrobatiek zien die traditioneel wordt opgevoerd tijdens begrafenissen. Verder uitbundige, over-elkaar-heen-buitelende acrobatiek van Company Satchok en een stevige mix van hiphop en circus k van de jonge acrobaten van Street Circus London. Er is een bruisende bazaar met o.a. kleding, sieraden en kunstvoorwerpen en waar overheerlijk eten uit allerlei keukens van over de hele wereld verkrijgbaar is. 

Het volledige programma is binnenkort te vinden op de vernieuwde website van Amsterdam Roots Festival.

< Terug naar het overzicht