Amerikaanse pianist Nicholas Angelich slechts 51 jaar!

Geschreven op 22-04-2022

ANGELISH Nicholas 24x30 2008b

De Amerikaanse pianist Nicholas Angelich is maandag 18 april op 51-jarige leeftijd in zijn woonplaats Parijs overleden. De pianist leed aan een chronische longziekte en had sinds juni 2021 niet meer opgetreden.

Angelich werd beschouwd als een groot vertolker van de pianowerken van onder meer Beethoven, Brahms en Liszt. Maar hij speelde ook het werk van componisten uit de 20ste en 21ste eeuw, zoals Mes­siaen, Stockhausen, ­Boulez en Mantovani.

Nicholas Angelich, die in 1970 in de Verenigde Staten werd geboren, kreeg zijn eerste pianolessen van zijn moeder. Zijn eerste recital gaf hij toen hij zeven was met het uitvoeren van Mozarts 21e pianoconcert. Op dertienjarige leeftijd werd de pianist toegelaten tot het conservatorium van Parijs.

Hij trad op met de meest prestigieuze internationale orkesten. Daarnaast was hij een groot liefhebber van kamermuziek en speelde Angelich regelmatig samen met Martha Argerich, Gil Shaham, Yo-Yo Ma, Gautier en Renaud Capuçon, Maxim Vengerov, Akiko Suwanai, Dmitry Sitkovetsky, Joshua Bell, Gérard Caussé, Daniel Müller-Schott, Jian Wang, Paul Meyer, en met de beroemde strijkkwartetten waaronder het Quatuor Ysaye en Quatuor Ebène.

Hij bracht vele albums uit, vooral bij Warner, waarvan een aantal een Choc, een Diapason d’Or en een Editor’s Choice van Gramophone kregen. Zijn laatste release dateert van januari 2021, een opname met pianowerken van Prokofiev.

< Terug naar het overzicht