Winnaars Edison Klassiek 2020 bekend

Geschreven op 08-12-2020

edison2020

In het programma Podium Witteman zijn drie Edisons uitgereikt. Lidy Blijdorp mocht er maar liefst twee in ontvangst nemen. De jury bekroonde haar album Journeyers met een Edison in de categorie ‘Het debuut’ en het publiek gaf haar de meeste stemmen voor de Edison Klassiek Publieksprijs. Pieter de Graaf kreeg een Edison voor zijn album Vortex dat tot winnaar is uitgeroepen in de categorie ‘Neoklassiek’.

Eerder werd al de Edison Klassiek Oeuvreprijs aan Roberta Alexander uitgereikt en ook de andere winnaars zullen hun Edison binnenkort ontvangen. Zo ook Olivia Vermeulen, mezzosopraan van nationale bodem, maar woonachtig in het buitenland; zij krijgt samen met begeleidend pianist Jan Philip Schulze, een Edison voor het album Dirty Minds in de categorie ‘De ontdekking’.

Verder gaan er Edisons naar Arcadi Volodos, Matthias Goerne, Il Pomo d’Oro o.l.v. Maxim Emelyanychev, Les Cris de Paris o.l.v. Geoffroy Jourdain, Quatuor Arod en Les Siècles o.l.v. François-Xavier Roth. De Edison voor ‘Het document’ is voor de prachtige box The Complete Columbia Album Collection van dirigent Bruno Walter.

De juryprijzen
De jury 2020 bestaat uit Mischa Spel (meestemmend voorzitter), Wim Vos, Robin de Bruijn, Masa Spaan, Joris Heynen, Mirjam Wijzenbeek en Peter van der Lint. Op basis van kwaliteit en artistieke waarde heeft deze jury uit de voordrachten een lijst van drie genomineerden per categorie samengesteld. Uit deze genomineerden zijn de onderstaande winnaars bekendgemaakt:

Het debuut
Lidy Blijdorp, Julien Brocal, Rosanne Philippens (Ravel/Kodály – Journeyers) – Rubicon Classics/[PIAS] Holland
Rauw is het, gewaagd en eigenzinnig. Op haar langverwachte debuutalbum sleept celliste Lidy Blijdorp de luisteraar mee in zeer eigen, maximaal kleurrijke vertolkingen van werken van Kodaly en Ravel.

De solist – instrumentaal
Arcadi Volodos (Schubert – Piano Sonata D 959 / Minuets D 334, D 335, D 600) – Sony Classical/ Sony Music
Vederlicht en adembenemend zacht: de Russische pianist Arcadi Volodos stelt zijn technisch surplus geheel in dienst van de muziek. Zijn virtuositeit is daarbij slechts een dienstbare bijkomstigheid. Als heer en meester van de materie verricht de wereldberoemde meesterpianist een intiem, integer klankonderzoek en kruipt daarbij diep in de raadselachtige ziel van Schuberts late pianosonate.

De solist – vocaal
Matthias Goerne, Jan Lisiecki (Beethoven – Lieder) – Deutsche Grammophon/Universal Music
Alles wat diens stembanden aanraken verandert eigenlijk als vanzelf in vloeibaar goud. Zelfs de ondergewaardeerde liederen van Beethoven gaan stromen. Door Goernes onnavolgbare dictie, door zijn gepassioneerd klinkende, ruige timbre en door zijn altijd herkenbare ademhaling, die een wezenlijk onderdeel vormt van zijn tekstinterpretatie. Het is lang geleden dat iemand deze liederen zo meeslepend uitvoerde.

De opera
Joyce DiDonato, Il Pomo d'Oro, Maxim Emelyanychev (Händel – Agrippina) – Erato/Warner Music
Soms weet je het meteen: dit is de definitieve uitvoering. Precies dat gevoel bespringt je bij beluistering van deze Agrippina: wát een werk, wát een sound, wát een cast.

Het koor
Les Cris de Paris, Geoffroy Jourdain (Monteverdi/Lotti/Caldara/e.a. – Passions, Venezia 1600-1750) – harmonia mundi/[PIAS] Holland
Passie in de breedste zin van het woord is de rode draad op dit album van Les Cris de Paris met wereldlijke en geestelijke muziek uit het barokke Venetië. Een bedwelmende collectie: van muziek voor één stem tot een lofzang op Christus voor 23 stemmen - en alles ertussenin. Prachtig afwisselend van opbouw en fabelachtig mooi uitgevoerd.

Kamermuziek
Quatuor Arod (Webern/Schönberg/Von Zemlinsky – The Mathilde Album) – Erato/Warner Music
Hechtheid, kwaliteit en speelplezier spatten aan alle kanten van dit album af: precies dat waarop je als luisteraar hoopt. Dat alles maakt The Mathilde Album tot een winnaar die de lat bijzonder hoog legt voor de toekomst.

Het orkest
Les Siècles, François-Xavier Roth (Berlioz – Symphonie fantastique) – harmonia mundi/[PIAS] Holland
Als luisteraar zit je als het ware middenin het orkest waardoor alle details extra goed uitkomen. De ouverture Les Francs-Juges die het album completeert is zeker geen toegiftje maar een waardevolle opname waarin dirigent en orkest andermaal laten horen tot wat een opzienbarende resultaten het spelen op instrumenten uit de tijd van de componist kan leiden.

Neoklassiek
Pieter de Graaf (De Graaf – Vortex) – Sony Masterworks/Sony Music
Samen met producer Jonas Pap en multi-instrumentalist Binkbeats paart hij op Vortex elektronica aan traditionele pianomelodieën, wat resulteert in hypnotiserende klanktapijten, die het ene moment duister en gejaagd klinken en dan weer gevoelig en contemplatief.

Het document
Bruno Walter (Beethoven/Mahler/Mozart/e.a. – Bruno Walter - The Complete Columbia Album Collection) – Sony Classical/Sony Music
De in deze collectie bijeengebrachte 77 cd’s zijn een schatkist voor de liefhebber van de symfonische muziek van de 18de en 19de eeuw én ze bieden een schitterende blik op Walters ontwikkeling als kunstenaar. Zo laat hij er in de Vijfde symfonie van Beethoven geen gras over groeien: hier klinkt een uitvoering vol vaart en energie, de blazers krijgen nauwelijks de tijd om adem te halen voor hun inzet.

De ontdekking
Olivia Vermeulen, Jan Philip Schulze (Schubert/Wolf/Schoenberg/Eisler – Dirty Minds) – Challenge Classics/Challenge Records International
Het is fascinerend te beluisteren hoe de sfeer op dit album voortdurend omslaat, waarna zich een compleet andere wereld ontvouwt. Samen met pianist en partner in crime Jan Philip Schulze weet Vermeulen humor te verbinden aan sensualiteit, een knappe combinatie in de doorgaans serieuze liedkunst.

Edison
De Edison is de meest prestigieuze en oudste muziekprijs in Nederland. Dit jaar bestaan de Edisons 60 jaar. De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award, de Duitse Echo of de Britse Brit Awards. De Edison bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d’Hont. De Edison uitreiking valt uiteen in drie muzikale genres. Edison Pop, Edison Klassiek en Edison Jazz/World.

< Terug naar het overzicht