Succesvolle opmaat Pilgrim Harbour Festival

Geschreven op 24-06-2019

Pilgrim Harbour Festival Fotograaf Rogier Bos bewerkt

Afgelopen vrijdag 21 juni, vond de aftrap plaats van het Pilgrim Harbour Festival in Historisch Delfshaven, Rotterdam

< Sfeerimpressie van het concert met alle artiesten - foto Rogier Bos

Zang
Koordirigent Arjen Uitbeijerse (CGK Delfshaven) en Muzikaal leider Marco Kalkman van INTORNO introduceerden de uitvoeringen met enthousiasme en interessante verhalen. De speellijst was zeer afwisselend. Het 50-stemmig CGK koor Delfshaven zong met groot enthousiasme vrolijke, serieuzere en spirituele stukken en raakte het publiek, zoals alleen mensenstemmen dat kunnen. De akoestische partijen van het INTORNO ensemble uit Schiedam maakten dat het publiek ademloos zat te luisteren naar zoveel schoonheid. Daar werd nog veel over nagepraat.

Orgel, dwarsfluit en piano
Ook de instrumentale solo’s droegen bij aan de aangename balans van het programma. Gerard van der Zijden imponeerde op het orgel met stukken van Mendelssohn-Bartholdy en Langlais (bovenin op de foto rechts). Iris Kamp en Sander van der Kaaij, respectievelijk op dwarsfluit en piano, wisselden de zangstukken af met vrolijke en sfeervolle solo’s.

Clavecimbel
Marco Kalkman speelde op zijn clavecimbel diverse stukken uit de Liduina Suite, waarvoor hij zelf op basis van een gevonden oude hymne de muziek heeft geschreven. Het clavecimbel bleek zelf niet uit vroeger tijden te zijn, maar ‘een bouwpakket’ uit de jaren 70. Aangezien clavecimbels de tand des tijds niet hadden doorstaan, was dit de oplossing om de typische clavecimbel klanken te bewaren.

21 stukken
Er werden in totaal 21 stukken gespeeld en gezongen; van klassiek van Jacob Obrecht, Mendelssohn en Bach, hedendaagse songs van Leonard Cohen en Zimmer/Krijgsman, tot de spirituele liederen van Goudimel.

De entourage van de Pelgrimvaderskerk droeg haar steentje bij met de mooie sfeer en akoestiek.
Het concert werd afgesloten met het majestueus uitgevoerde Gloria van Antonio Vivaldi.

< Terug naar het overzicht