Pianolegende Nelson Freire overleden

Geschreven op 01-11-2021

Freire 1600x900 2 500x281

Pianolegende Nelson Freire is helaas op 77-jarige leeftijd overleden.

Freire had zich onlangs om gezondheidsredenen teruggetrokken uit de jury van het Internationale Chopin Concours dat dit jaar in Warschau werd gehouden (3-18 oktober). Ook vriendin en collega uit Zuid-Amerika Martha Argerich trok zich terug uit de jury om bij hem te zijn.

Door velen wordt Nelson Freire gezien als de grootste Braziliaanse pianist ooit. Hij begon te spelen toen hij drie jaar oud was en kreeg eerst les van Lucia Branco, een oud-leerling van Arthur de Greef, die zelf nog een leerling van Liszt is geweest. In 1957, toen hij ongeveer 13 jaar oud was, won hij een beurs op het Internationale Pianoconcours van Rio de Janeiro met een uitvoering van Beethovens Emperor Concerto. Dit stuwde zijn carrière naar voren en al snel verhuisde hij naar Wenen om te studeren bij Bruno Seidlhofer, leraar van Friedrich Gulda. Zeven jaar later won hij de Dinu Lipatti Medaille in Londen en de eerste prijs op het Internationale Vianna da Motta Concours in Lissabon.

De Braziliaan trad op in vrijwel elk belangrijk muziekcentrum, gaf recitals en werkte samen met talloze vooraanstaande dirigenten en orkesten. Zijn discografie is ongelooflijk uitgebreid, en omvat releases van Beethoven, Chopin, Schumann, Debussy, Liszt, evenals de twee Brahms Concertos met het Gewandhaus Orkest onder Riccardo Chailly.

Hieronder zie je Freire samen met Argerich aan het werk in Schubert's Rondo, D 951:

 

< Terug naar het overzicht