NPO Radio 4 en KRO-NCRV presenteren de podcast Flot!

Geschreven op 13-10-2020

Marius Flothuis

NPO Radio 4 staat dit jaar uitgebreid stil bij de bevrijding van Nederland, 75 jaar geleden. In de vierdelige podcast Flot! volgen Margriet Vroomans en onderzoeksjournalist Benjamin de Bruijn het spoor van de Nederlandse componist Marius Flothuis, en zijn verbazingwekkende levensverhaal vóór, tijdens en ná de Tweede Wereldoorlog.
 
Voor de serie Flot! gingen Margriet Vroomans en Benjamin de Bruin naar de concentratiekampen Vught en Sachsenhausen, spraken ze met bekenden en nabestaanden en doken ze in archieven. In vier delen ontrafelen ze Flothuis’ levensverhaal, en komen ze steeds dichter bij de persoon die Flothuis verraden heeft, maar wiens naam hij nooit heeft willen noemen.
 
Flot! is een spannend relaas over een man met een groot muzikaal talent en ijzeren principes. Hij maakt in de oorlog haast alles mee wat een mens maar kan meemaken: verzet, verraad, gevangenschap en een dodenmars. Flothuis’ vader is lid van de NSB, terwijl hij zelf in het verzet zit en onderduikers in huis heeft. Zelfs in de concentratiekampen waar hij na verraad terechtkomt blijft hij muziek maken; één van zijn composities draagt hij bij zich tijdens de dodenmars vanuit Sachsenhausen. Als tijdens die tocht zijn tas wordt gestolen, vraagt hij de dief alleen zijn partituren terug: muziek is zijn mentale redding. Hij overleeft de oorlog ternauwernood, maar is daarna nog jarenlang van grote invloed op het muziekleven in Nederland, als artistiek leider van het Concertgebouworkest in Amsterdam en hoogleraar musicologie aan de universiteit van Utrecht.

Het eerste deel van de serie Flot! wordt op 13 oktober om 8.15 uur gelanceerd in de uitzending van het NPO Radio 4 ‘De Ochtend van 4’. De andere delen zijn vanaf 14, 15 en 16 oktober te beluisteren via via nporadio4.nl of via je eigen favoriete podcast-platform.

< Terug naar het overzicht