Dirigente Tianyi Lu wint de internationale Sir Georg Solti wedstrijd

Geschreven op 19-10-2020

Tianyi Lu

De Nieuw-Zeelandse dirigente Tianyi Lu wint de internationale Sir Georg Solti Dirigentenwedstrijd. Ze is daarmee de tweede vrouw die de eerste plaats behaalt in de geschiedenis van het concours.

Elke twee jaar wordt in het Duitse Frankfurt de Sir Georg Solti wedstrijd voor jonge dirigenten gehouden. Afgelopen weekend vond de 9e editie plaats. De winnaar is de Nieuw-Zeelandse dirigente Tianyi Lu.  Ze is daarmee de tweede vrouw die de eerste prijs behaalt in de geschiedenis van het concours.

Tianyi Lu is in 1990 geboren in Singapore, maar opgegroeid in Nieuw-Zeeland. Twee jaar geleden deed ze mee aan de masterclass dirigeren door Danielle Gatti in het Concertgebouw. Naar het schijnt, woont Tianyi Lu ook in Nederland.

Tianyi Lu is een van de vele jonge rijzende sterren in het dirigeervak. Vorige maand won ze ook de eerste prijs op een Italiaans concours. Tot 2019 was ze assistent-dirigent bij het Melbourne Symphony Orchestra en momenteel is ze conductor-in-residence bij de Welsh National Opera.

In de finale afgelopen weekend, onder voorzitterschap van Lady Valerie Solti, de weduwe van Georg Solti, nam ze het op tegen een Hongaarse en een Duitse deelnemer. Georg Solti, naar wie de wedstrijd is vernoemd, leidde de Opera van Frankfurt tussen 1952 en 1961.

Bron: nporadio4.nl

< Terug naar het overzicht