Nieuw werk Wagemans in première tijdens jubileumconcert

Geschreven op 09-10-2020

Peter Jan Wagemans2

Peter-Jan Wagemans’ Ombre/Marbre gaat in première tijdens het jubileumconcert van Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor in de NTR ZaterdagMatinee.
 
Voor het zestigste jubileumseizoen van de NTR Zaterdagmatinee ontving componist Peter-Jan Wagemans de opdracht voor het schrijven van een stuk van dertig minuten voor sopraan solo, groot koor en groot symfonieorkest. Toen het duidelijk werd dat het nét voltooide Carnival of Shades niet door kon gaan wegens de Covid-19 pandemie, zochten de componist en programmeur naar een oplossing: een vervangend nieuw werk voor een kleiner, corona-proof ensemble. Op 31 oktober vindt de wereldpremière plaats van Wagemans’ Ombre/Marbre uitgevoerd door het jubilerende Groot Omroepkoor en dito Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van chef-dirigent Karina Canellakis.

Inspiratiebron
Als inspiratiebron diende het gedicht Je suis fait d'ombre et de marbre van Victor Hugo.
Daarin wordt de dichter, maar ook het gedicht zelf als een wenteltrap voorgesteld. De trap is als het leven zelf, waarover mensen naar boven lopen wanneer ze vol in het leven staan en naar beneden afdalen, de dood in. Het beeld van de wenteltrap associeert Wagemans direct met de levenscycli in coronatijd waar niemand grip op lijkt te hebben. Het nieuwe Ombre/Marbe kan opgevat worden als een verklanking van de trap des levens. Stilistisch hanteert Peter-Jan Wagemans de mozaïekvorm, met nadruk op timbres die zich begeven tussen de chromatiek en diatoniek.
 
Nieuwe CD-uitgave
Naast het componeren voor de NTR ZaterdagMatinee werkte Wagemans afgelopen jaar aan opnames voor een nieuwe CD die binnenkort uitgebracht wordt bij het Duits label Cybele Records. Deze portret-CD verzamelt de meest recente ensemblewerken van Wagemans inclusief een uitgebreid video-interview.  
 
Concerten
Groot Omroepkoor, Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Karina Canellakis
31 oktober 2020, 13:00 - 14:00 – Het Concertgebouw, Amsterdam - UITVERKOCHT
31 oktober 2020, 15:15 – 16:15 – Het Concertgebouw, Amsterdam - UITVERKOCHT

< Terug naar het overzicht