New Generation - vierdelige serie over nieuwe generatie jazzartiesten

Geschreven op 17-11-2020

NPO Jazz Nieuwe Generatie Jazzmuzikanten

Met Ben van Gelder, Lucas Dols, Sanne Rambags en Xavi Torres

Uitzending: vanaf 17 november, 4 dinsdagen om 21.45 uur op NPO 2 extra

Een nieuwe lichting jazzmuzikanten in Nederland staat te popelen hun stem te laten horen. Of het nu straight-ahead jazz is, free jazz of kruist met klassiek: ze staan klaar om het stokje over te nemen van hun meesters. Maar niet voordat ze nog een tijdje samen hebben opgetrokken om van elkaar te leren. New Generation portretteert dit jaar opnieuw vier Nederlandse jazztalenten die duidelijk een eigen pad zijn ingeslagen in de muziek en gerespecteerd worden door de generaties die hen voorgaan. Hoe zijn deze grote talenten gekomen waar ze nu zijn en wanneer kruisten hun paden die van de oudere meesters?

In de portretten is er plek voor hun verhaal, maar ook voor livemuziek: De verschillende generaties spelen met elkaar samen in speciale sessies door heel Nederland.

17 november: Ben van Gelder
De jazz-scene van nu is niet compleet zonder saxofonist Ben van Gelder. Het lijkt voorbestemd: met een vader die tot over zijn oren in de jazz zat, een klassiek musicus als moeder en een oudere broer die muzikant werd, kiest Ben met volle overgave voor een bestaan als jazzmuzikant. En dat bestaan is niet altijd even makkelijk. Het kan soms eenzaam zijn, maar Ben wijkt daar niet voor terug. Op het pad dat hij aflegt heeft hij veel inspiratiebronnen, maar hij geeft het ook vooral zelf vorm.

24 november: Lucas Dols & Nawras Altaky
Het is op het festival De Parade dat contrabassist Lucas Dols (Room Eleven, Tin Men & the Telephone) de Syrische Ud-speler en vocalist Nawras Altaky ziet. Tot tranen toe geroerd zoekt hij contact. Dit resulteert in de band Dyar, het Arabische woord voor ‘thuis’. Nawras groeide op in Syrië. Muziek is in zijn jeugd altijd aanwezig, zo speelt hij uren en uren op de Ud van zijn broer. Sinds een paar jaar woont Nawras in Nederland waar hij hard aan de weg timmert als Ud-speler, zanger en componist.  “Ik kan overal heen in de wereld zonder de taal te spreken want met muziek raak je mensen direct in het hart. Muziek kent geen miscommunicatie.”

1 december: Sanne Rambags & Joost Lijbaart
Al tijdens haar studie aan het Conservatorium in Tilburg blijkt zangeres Sanne Rambags een buitengewoon en eigengereid talent te zijn. Ze ontdekt gaandeweg dat je veel meer met je stem kunt dan enkel Jazz Standards zingen. En op het moment dat Sanne voor het eerst samenspeelt met de ervaren percussionist Joost Lijbaart, valt alles op zijn plek. Er is direct een klik. Niet alleen muzikaal; ze vinden elkaar in de vrije improvisatie, maar ook persoonlijk. Zo delen ze een grote liefde voor de natuur. Inmiddels speelt Sanne Rambags al vijf jaar samen met Joost Lijbaart onder de naam Under The Surface en toeren ze de hele wereld over. Ondertussen speelt Sanne in vele andere projecten en brengt ze dit jaar in juni een solo-album uit waarin ze teruggaat naar haar Brabantse wortels.

8 december: Xavi Torres & David Kuyken
Pianist Xavi Torres verlaat zijn geboorteland Spanje om zijn studie jazz af te maken aan het conservatorium in Amsterdam. Hij wordt een vaste waarde in de Nederlandse jazz-scene. Op zoek naar een mentor komt hij in aanraking met klassiek pianist David Kuyken; bij hem vindt hij wat hij tot dan toe miste. Een studie klassieke piano is het gevolg en dat maakt van Xavi een zeer veelzijdig en uniek pianist. Hij is thuis in beide werelden van jazz en klassiek en verbindt die met elkaar in zijn spel.

Na uitzending zijn de portretten en concerten, net als de eerdere edities, terug te kijken op het Youtubekanaal van NPO Soul&Jazz.

< Terug naar het overzicht