KRO-NCRV en NPO Radio 4 lanceren podcast ‘Meer dan Matthäus’

Geschreven op 14-03-2021

matthaus

De Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach is ongetwijfeld het meest geliefde werk in de aanloop naar Pasen. Maar er is zoveel meer passiemuziek, die bij minder mensen bekend is. In KRO-NCRV's nieuwe podcast Meer dan Matthäus nemen presentator Margriet Vroomans en programmamaker en Matthäus-kenner Carel den Hertog je mee door tien eeuwen muziek voor de Passietijd.

In vier afleveringen duiken Carel en Margriet onder meer in de geschiedenis van de Passies, de stukken waarin het lijdensverhaal van Jezus op muziek wordt gezet. Verder gaan ze in op het Stabat Mater, het muziekstuk waarin het verdriet van Maria klinkt over het verlies van haar zoon. Daarnaast bestaat er nog andere muziek voor de goede tijd, geschreven voor de kerk. Denk aan de Lamentaties van Jeremiah en het Miserere van Allegri. Tenslotte is er ook muziek over het lijden van Christus, niet speciaal geschreven voor de kerk. Voorbeeld daarvan is ‘De zeven laatste woorden van onze verlosser aan het kruis’ van Joseph Haydn.

De podcast Meer dan Matthäus geeft daarnaast antwoord op tal van prangende vragen: vanaf wanneer werd de kruisgang van Jezus bezongen? Welke rol kreeg het verdriet van Maria in de muziek? En door wie liet Bach zich eigenlijk inspireren?

In de podcast klinkt daarnaast veel wereldberoemde muziek, zoals het Stabat Mater van Pergolesi en het Miserere van Allegri. Maar je ontdekt ook onbekende werken zoals de Matthäus Passion van Theile, een Corsicaans Stabat Mater en de klaagliederen van Ernst Krenek. Een podcast met verhalen, muziekgeschiedenis en verrassende anekdotes. Maar vooral met de mooiste muziek geschreven voor de passietijd.

De eerste aflevering van Meer dan Matthäus is nu te beluisteren op nporadio4.nl/podcast en op de andere bekende podcastplatforms. Aflevering 2,3 en 4 verschijnen op 15, 22 en 29 maart.

< Terug naar het overzicht