Klaus Mäkelä en Koninklijk Concertgebouworkest gaan tienjarige verbintenis aan

Geschreven op 10-06-2022

unnamed

Finse dirigent aangekondigd als chef-dirigent vanaf 2027

Het Concertgebouworkest is verheugd een langdurige verbintenis aan te kondigen met Klaus Mäkelä, die in het seizoen 2022/2023 begint als artistiek partner en in 2027 de achtste chef-dirigent van het orkest wordt.

Als artistiek partner zal Klaus Mäkelä nauw samenwerken met het Concertgebouworkest, te beginnen in augustus met concerten in Het Concertgebouw, de Philharmonie in Keulen en de Philharmonie in Berlijn (openingsconcert van het Musikfest Berlin). Gedurende het seizoen 2022/2023 leidt de Finse dirigent bij het Concertgebouworkest vijf verschillende programma’s, waarna de samenwerking zich op natuurlijke wijze zal ontwikkelen en de dirigent en de musici de gelegenheid krijgen de komende jaren zowel in Amsterdam als daarbuiten meer tijd samen door te brengen.

Klaus Mäkelä debuteerde in september 2020 bij het Concertgebouworkest, en vanaf het eerste moment was duidelijk dat er sprake was van een perfecte combinatie. Na dit bijzonder overtuigende debuut nodigde het orkest hem nog datzelfde seizoen twee keer uit. In het seizoen daarop leidde hij het orkest onder andere op tournee in Hamburg en Reykjavík. Iedere keer werd de collectieve wens van de orkestmusici om Klaus Mäkelä te vragen als hun nieuwe chef-dirigent opnieuw bevestigd.

Het Concertgebouworkest heeft een sterke traditie van langdurige samenwerkingen met dirigenten, onder wie Willem Mengelberg, Bernard Haitink en Riccardo Chailly, vanaf een vroeg stadium in hun carrière. Met de benoeming van Klaus Mäkelä als artistiek partner voor vijf seizoenen voordat hij zijn functie van chef-dirigent oppakt, begint het orkest aan een nieuwe reis die vele jaren van artistieke hoogtepunten en nieuwe ontdekkingen zal opleveren.

Hier alvast een voorproefje met Klaus Mäkelä die het Concertgebouworkest dirigeert in Debussy's La Mer.

http://www.youtube.com/watch?v=zrpA5oR-0Kk

Of ontdek zijn fantastische opname van de integrale symfonieën van Sibelius.

0028948522569

BEKIJK DE CD

< Terug naar het overzicht