Dominique Vleeshouwers ontvangt Nederlandse Muziekprijs

Geschreven op 02-12-2019

Dominique Vleeshouwers

Slagwerker Dominique Vleeshouwers ontvangt de Nederlandse Muziekprijs. Dit werd op 1 december jl. bekendgemaakt in het tv-programma Podium Witteman. De prijs wordt op zaterdagavond 18 januari 2020 uitgereikt door Ingrid van Engelshoven, de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, na afloop van het optreden van Dominique Vleeshouwers tijdens een concert van het Nederlands Philharmonisch Orkest in de Grote Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam. Dominique Vleeshouwers speelt dan het Slagwerkconcert nr. 2 van James MacMillan. De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die door het Fonds Podiumkunsten, namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, aan jonge getalenteerde musici wordt toegekend.

Over Dominique Vleeshouwers
Dominique Vleeshouwers studeerde in 2013 cum laude af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) met de voorstelling Kindsoldaat en won de AHK-eindwerkprijs voor meest bijzondere eindexamen van de Amsterdamse kunsthogescholen. In 2015 behaalde hij zijn masters aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij soleerde onder andere met het Asko|Schönberg ensemble, Orquesta Filharmonica de la Unam (Mexico), Tokyo Sinfonietta (Japan), philharmonie zuidnederland, het Nederlands Kamerorkest, Ural Philharmonic Orchestra (Rusland) en speelde in de internationale kamermuziekscene waaronder met het Moscow Contemporary Music Ensemble en het Nederlands Blazers Ensemble. Met dj Patrice Baumel trad hij op tijdens het Amsterdam Dance Event 2013 in de Grote Zaal van Het Concertgebouw.

In 2014 was Dominique Vleeshouwers winnaar van de eerste prijs, persprijs en publieksprijs van de TROMP International Percussion Competition 2014. Voor de serie Jonge Nederlanders van Het Concertgebouw creëerde hij in 2016 met Arend Bruijn een vernieuwende cross-over tussen digitale en akoestische muziek getiteld Playground. In 2019 creëerde hij Visiting Beethoven voor de serie Tracks in Het Concertgebouw, een theatraal concert over het leven van Beethoven met Louis Schwizgebel (piano) en Dana Zemtsov (altviool). Voor het openingsconcert van TROMP in 2018 maakte hij Marching & Breakin’, een cross-over tussen slagwerksolisten, een breakdancecrew en een blaasorkest.

Uit het rapport van de commissie Nederlandse Muziekprijs
‘Zijn spel kenmerkt zich door een duidelijk hoorbare urgentie en intensiteit, gericht en geconcentreerd op zijn instrumentarium, met een brede oriëntatie waarbij hij geen enkel genre schuwt. Hij is het ene moment een briljant virtuoos met een sterk gevoel voor theatraliteit, en daarna net zo makkelijk een zeer ingetogen vertolker, in staat om een intense en intieme sfeer te creëren. De commissie van de Nederlandse Muziekprijs is onder de indruk van de grote ambities van Dominique Vleeshouwers, alsook de sterke ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt als kandidaat voor deze prijs. Hij bruist altijd van nieuwe ideeën en plannen. De commissie kijkt uit naar zijn volgende projecten, en verheugt zich weer op verrassende samenwerkingsverbanden.’

Nederlandse Muziekprijs
Prijswinnaars van de Nederlandse Muziekprijs volgen een studietraject waarin de persoonlijke muzikale ontwikkeling centraal staat. Er wordt tijdens de studie onder andere gewerkt met musici uit binnen- en buitenland. Het studietraject telt meerdere kandidaten. De commissie Nederlandse Muziekprijs adviseert, na afloop van het traject, aan de raad van bestuur van het Fonds Podiumkunsten of de prijs kan worden toegekend.

Eerdere prijswinnaars van de Nederlandse Muziekprijs waren onder andere vocalisten Peter Gijsbertsen, Jard van Nes, Geert Smits, Christianne Stotijn en Henk Neven, pianisten Hannes Minnaar en Ronald Brautigam, harpisten Remy van Kesteren en Lavinia Meijer, cellisten Pieter Wispelwey en Quirine Viersen, violisten Janine Jansen, Liza Ferschtman en Maria Milstein.

< Terug naar het overzicht