Calliope Tsoupaki schrijft laatste stuk als Componist des Vaderlands voor Dutch Double Bass Festival en Nederlands Philharmonisch Orkest-bassen

Geschreven op 21-10-2021

Bozo Paradzik kontrabas

In opdracht van Dutch Double Bass Festival en het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft De Componist des Vaderlands het stuk Neverending geschreven voor de bassisten van het Nederlands Philharmonisch Orkest en solist Božo Paradžik. Het is het laatste stuk dat Calliope Tsoupaki schrijft in de functie van Componist des Vaderlands. Calliope heeft die titel vanaf eind 2018 en schreef in die hoedanigheid 11 stukken, veel over actuele thema’s waardoor ze de Matthijs Vermeulenprijs voor compositie kreeg. Het nieuwe stuk wordt uitgevoerd tijdens een optreden van de bassisten op zaterdag 30 oktober in Theater Zuidplein te Rotterdam op Dutch Double Bass Festival.

Op verzoek van Dutch Double Bass Festival geven de bassisten van het Nederlands Philharmonisch Orkest een speciaal concert op het festival! Als een van de beste orkesten van Europa hebben ze een breed repertoire: van Bach tot Wagner. Het is een primeur dat de basgroep van dit toporkest een soloconcert geeft! En dan ook nog met de internationale stersolist Božo Paradžik, die zowel met veel belangrijke orkesten over de hele wereld speelde als via YouTube miljoenen hits met zijn solowerk vergaarde.

Tsoupaki vind het geweldig zo’n omvangrijke compositie voor deze combinatie en met de focus op de bas te kunnen schrijven: “Ik heb een hele grote ‘verliefdheidsverhouding’ met de contrabas. Ik vind de klank van het instrument op z’n minst net zo mooi als die van de cello, misschien zelfs iets mooier. Omdat het solistische register van de contrabas net iets zangeriger en diepgaander is. De contrabas glijdt moeilijker omhoog, maar dat geeft juist een enorme dikte in de klank. Ik vind eigenlijk dat het zonde is dat de solistische klank van de contrabas nog te weinig ontwikkeld is, van de kant van de spelers, maar ook van de componisten. We hebben de kans nog niet gehad om serieuze contrabasconcerten te schrijven die niet over een gimmick gaan. Daar wil ik met dit stuk verandering in gaan brengen. De contrabas verdient het serieus genomen te worden als een solistisch instrument, want het ís een solistisch instrument. Als componist begrijp ik dat en daarom kan ik er juist voor schrijven.”

Artistiek leider James Oesi van Dutch Double Bass Festival is vereerd dat Tsoupaki de opdracht heeft aangenomen: “Ik ben al lang bekend met haar werk, als luisteraar maar ook als uitvoerende. Wat ik indrukwekkend vind is haar kundigheid om iets urgents en relevants vorm te geven in muziek. Muziek die altijd prachtig is om naar te luisteren, fijn om te spelen, en zowel het publiek als de uitvoerenden weet te raken. Voor mij zijn dit de juiste ingrediënten voor een werk dat als doel heeft een instrument dat - als solististisch instrument - nog niet heel bekend is, onder de aandacht van het bredere publiek te brengen. Maar bovenal heeft Tsoupaki een eerlijke en oprechte liefde voor de contrabas.”

Ook het Nederlands Philharmonisch Orkest is te spreken over Tsoupaki: “Het is een eer dat Calliope Tsoupaki een werk voor onze contrabassen en solist wil schrijven. Haar muziek heeft een tijdloze schoonheid, vitaliteit en urgentie. Het klinkt alsof die al eeuwen bestaat; reflectief en beschouwend, en ademt tijdloosheid uit. Tsoupaki wil de essentie zo eenvoudig en duidelijk mogelijk weergeven. Met haar tijdloze muziek versterkt Tsoupaki de missie van het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest, dat door middel van ‘Klassieke muziek voor iedereen’ werkt aan de toekomstbestendigheid van klassieke muziek.”

Het concert van de bassisten van het Nederlands Philharmonisch Orkest met Božo Paradžik waarin de première van Neverending van Calliope Tsoupaki te horen zal zijn is op zaterdag 30 oktober 20:30 uur op de Sena-Stage van Dutch Double Bass Festival in Theater Zuidplein te Rotterdam.

Dutch Double Bass Festival op 29 & 30 oktober in Rotterdam

Dutch Double Bass Festival is hét festival dat laat horen waarom de bas zo mooi is. Als enige festival ter wereld geprogrammeerd rondom de bas, van jazz, klassiek tot world en pop. Met bands, orkesten en solisten; met contrabas, basgitaar en viola da gamba. Artistiek leider is bassist James Oesi. Het festival vindt dit jaar op 29 & 30 oktober plaats in Theater Zuidplein te Rotterdam, met optredens van oa. Dominic Seldis, Sasha Witteveen en Mike Boddé, Grammy-winnaars John Scofield & Dave Holland, bassist van pop- en jazzsterren als Common, Maxwell en Q-Tip: Ben Williams, Derrick Hodge en het Dudok Quartet met James Oesi.

Dutch Double Bass Festival wordt georganiseerd door de Stichting Dutch Double Bass Festival en mede mogelijk gemaakt door steun van SENA Performers, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds21, de Gemeente Rotterdam, Stichting Dioraphte, het Kersjesfonds, de Eramusstichting, de Gravin van Bylandt Stichting, de Stichting ter Bevordering van Volkskracht, Stichting Elise Mathilde, de Janivo Stichting, het Hendrik Mullerfonds, de Haella Stichting, de Van der Mandele Stichting, de Van den Berch Van Heemstede Stichting, De Lancey Foundation, de Suzanne Hovinga Stichting, Stichting Item, Fonds 1999, Admiraal van Kinsbergen Fonds, Stimulering Kunst & Cultuur, Stichting Verzameling van Wijngaarden-Boot, Société Gavigniès en 1A First Alternative.

< Terug naar het overzicht