Geschreven op 11-10-2020
‘Aangenaam Klassiek’ biedt thuisblijvers een aangename rondreis langs hotspots.
Het plannen van leuke vakantietrips zit er voorlopig even niet meer in. Door de coronacrisis teken je met een reisje naar risicogebieden in het beste geval voor een aantal dagen verplichte quarantaine.
Dan maar thuis blijven. Gelukkig is er wel een welkom alternatief: de vertrouwde promotieactie Aangenaam Klassiek. Met, zoals al ruim twintig jaar, de broodnodige muzikale vitaminen voor het najaar.
Kek
De actie staat dit jaar voor een belangrijk deel in het teken van reisverhalen, samengesteld door collega Guido van Oorschot. Want je krijgt als koper van de twee cd’s met luisterfragmenten van nieuwe en bestaande opnamen, behalve een vrachtje kortingsbonnen, ook nog het kekke boekje ‘Toeren door Europa’ cadeau.
De journalist van de Volkskrant neemt ons mee naar tien Europese steden, vertelt over plekken die met klassieke muziek te maken hebben, geeft wat tips en presenteert de bijbehorende muziek op een geschenk-cd. En die stukken verwijzen weer naar andere cd’s.
Maffia
Onder Guido’s leiding wordt, onder meer, het Teatro Massimo in Palermo bezocht, waar de film The Godfather III is opgenomen. Uiteraard hoort hier Cavalleria rusticana bij. In de film slaat de maffia immers toe op de onstuimige muziek van deze veristische opera.
Van Oorschot weet zijn woorden wel te kiezen. Hij tovert de mooiste beelden op het netvlies, bijvoorbeeld wanneer hij de sfeer van de kapel van het King’s College in Cambridge beschrijft op het moment dat een ijl jongensstemmetje de befaamde carol Once in royal David’s city inzet.
Fout standbeeld
Ook zijn impressie van Griegs werkkamer bij het Noorse Troldhaugen spreekt zeer tot de verbeelding. Om over zijn relaas over het Griekse Mycene, waar ooit Elektra treurde over haar koninklijke vader, of Amsterdam, waar het schier onmogelijk is nog iets van Sweelinck te vinden, nog maar te zwijgen. Leuk om weer eens over dat foute standbeeld van onze belangrijkste vaderlandse componist in onze hoofdstad te lezen.
Genoeg (fraai geïllustreerd) materiaal dus om ideeën uit te putten voor toekomstige reisjes naar culturele hotspots.
Breedte
Over de keuze van de cd-aanbiedingen was ik vorig jaar minder enthousiast. Maar anno 2020 is er flink in de breedte gezocht en dat is prima. Van een onbekende mis Rex Babylonis van De Cleve (een tijdgenoot van Palestrina) tot minimal music van Einaudi. Van het ballet Uspud van Satie (door wijlen Reinbert de Leeuw) tot de Symfonische serenade van Korngold (met Amsterdam Sinfonietta). Ook zeer welkom: Die Schöpfung met Haydn-expert Antonini.
Plezierig tenslotte dat er nu ook prijsonderscheid in de diverse aanbiedingen wordt gemaakt. De nieuwe releases schelen in prijs zo’n vijf euro met de goedkopere reeds bestaande opnamen. Wel zo duidelijk.
Bron: De Gelderlander