Zwaluwconcerten van het Apollo Ensemble maken de zomer

01 June 2020 — 29 August 2020

Apollo Ensemble afbeelding rechtenvrij fotograaf Anne Meyer II2

Eén zwaluw maakt nog geen zomer maar dankzij de tientallen Zwaluwconcerten van het Apollo Ensemble kunnen we er echt niet meer omheen: er komt een nieuwe zomer aan! En waarom langer wachten als het in juni weer mag? Vanaf maandag 1 juni trekken de musici van het Apollo Ensemble, met in hun midden onder meer sopraan Elvire Beekhuizen en bas-bariton Michiel Meijer, het land in met acht door henzelf samengestelde programma’s die in uiteenlopende, kleine bezettingen zullen worden uitgevoerd.

“Van oudsher is de zwaluw het symbool van vrijheid, voorspoed en geluk”, zegt Thomas Oltheten, zakelijk leider en fagottist van het Apollo Ensemble. “De zwaluw weet precies in welke luchtstromen zich het meeste voedsel bevindt. Soms vliegt hij lager, soms vliegt hij hoger. Wij voelen ons deze maanden ook wel eens zwaluwen, we moeten creatief en flexibel zijn om te overleven en onze plannen te realiseren. Dat betekent soms hoog vliegen en dan weer laag, op zoek naar de kansen en mogelijkheden. Gelukkig gloort er nu weer hoop aan de horizon. We richten ons vooral op wat wél kan. De deur staat op een kier, we mogen weer naar buiten straks.”

Klap
Het idee voor de Zwaluwconcerten is ontstaan vanuit een spontane actie van publiek en vrienden van het Apollo Ensemble. Begin maart moesten alle Johannes Passie-concerten worden gecanceld. Een emotionele maar ook een financiële klap. Er werd een noodfonds opgericht waarmee de weggevallen inkomsten van de musici enigszins konden worden gecompenseerd. Dankzij een ruimhartige achterban heeft het Apollo Ensemble de Zwaluwconcerten kunnen initiëren. “We zijn in staat om het publiek, de musici en de concertorganisaties weer samen te brengen. En onze ensembleleden kunnen weer inkomsten genereren met dat wat ze het liefst doen: musiceren.”

Spatschermen
“We houden ons aan de regels”, vervolgt Oltheten. “Anderhalve meter afstand, niet meer dan dertig man publiek per concert en kaarten dienen van te voren aangeschaft te worden. Er is een stoelenplan, mensen zien thuis al waar ze komen te zitten. We hebben zelfs spatschermen van 200 bij 80 centimeter aangeschaft. Misschien hebben we ze niet nodig, maar je kunt ze maar beter achter de hand hebben. Voor de zalen en kerken is het natuurlijk ook allemaal nieuw. Zij streven ernaar om de ruimtes zo sfeervol mogelijk in te richten. Eén ding is zeker: muziek overbrugt met gemak die anderhalve meter, overal en altijd!”

Over het Apollo Ensemble
Het Apollo Ensemble bestaat uit topmusici uit alle delen van de wereld en heeft als thuisbasis Nederland. Het internationaal toonaangevende muziekgezelschap, dat in verschillende bezettingen optreedt, speelt muziek van vroeg barok tot vroege romantiek. Het speelde op grotepodia en festivals tijdens tournees door onder meer Australië, Rusland, Italië, Frankrijk, Kroatië en de Verenigde Staten. Afgelopen zomer maakte het ensemble zijn opwachting op de HändelFestspiele in het Duitse Halle.

Zwaluwconcerten
Ma 1 juni 2020 | 14.30 uur 19.30 uur | Theater Posa - Lelystad
Elvire Beekhuizen - sopraan, David Rabinovich - viool, Thomas Oltheten - fagot, Marion
Boshuizen - klavecimbel en orgel

Za 6 juni 2020 | 14.00 en 16.00 uur | Bullekerk - Zaandam
Elvire Beekhuizen - sopraan, Daniel Lanthier - hobo, Marion Boshuizen - orgel

Zo 21 juni 2020 | 14.00 en 17.00 uur | De Beleving - Zeewolde
David Rabinovich - viool, Cassandra Luckhardt - cello, Marion Boshuizen - fortepiano

Vr 31 juli 2020 | 16.00 en 20.15 uur | Doopsgezinde Kerk - Leeuwarden
Peter Tabori - hobo, Robert de Bree - hobo en blokfluit, David Rabinovich - viool, Thomas
Oltheten - fagot, Marion Boshuizen - klavecimbel

Za 29 augustus 2020 |15.00 en 20.15 uur | Oosterkerk - Hoorn
Met onder meer Michiel Meijer - bas-bariton

Kijk op de website voor de programma’s en houd ook de site in de gaten voor meer Zwaluwconcerten in onder meer Den Haag, Amsterdam, Hoorn, Zwolle en Leeuwarden. Daarvan is de datum op dit moment nog niet bekend. De concerten duren een uur.
Tickets & Info: www.apollo-ensemble.nl

< Terug naar het overzicht