Vocallis onderzoekt én viert de kracht van muziek

21 October 2022 — 06 November 2022

Oxalis Ensemble afbeelding rechtenvij fotograaf France Dubois

De elfde editie van festival Vocallis, dat van 21 oktober t/m 6 november 2022 plaatsvindt, heeft als thema De kracht van muziek. Het festival, dat 25 concerten omvat die op tientallen locaties in heel Zuid-Limburg plaatsvinden, wordt op zaterdag 22 oktober officieel geopend met een groot symposium rondom het festivalthema, dat zal worden belicht vanuit de neurologie, psychologie, filosofie, sociologie en muziektherapie. ’s Avonds tekenen sopraan Lenneke Ruiten en pianist Thom Janssen voor het openingsconcert. Het Vlaamse Oxalys Ensemble en sopraan Anne-Catherine Gillet eren de tweehonderd jaar geleden geboren componist César Frank met werken van zijn leerlingen. Pianist Camiel Boomsma stelde speciaal voor het festival een vertelconcert samen met muziek van en verhalen over de Venlose componist Gerhard Hamm.

Naast liederen van Duparc en Chausson brengt Lenneke Ruiten, samen met haar vaste pianist Thom Janssen, vooral stukken van het nieuwe album Strauss Lieder. Lenneke Ruiten: “Thom en ik hebben ruim twintig jaar geleden drie dagen lang in deze liederen les gehad van de Duitse bas-bariton Hans Hotter. Jarenlang werkte hij samen met Strauss. Dichterbij de bron konden we niet komen. Wat was dat inspirerend en leerzaam. Die dagen troffen we in een Duitse muziekwinkel ook nog eens een dubbel-cd waarop Strauss zelf achter de piano zijn liederen begeleidt. Ook dat was een openbaring. De liefde was beklonken. Voor altijd.”

Gerhard Hamm
Pianist Camiel Boomsma speelt in een fonkelnieuw vertelconcert muziek van de Venlose componist Gerhard Hamm (1835-1904). “Een onterecht vergeten romanticus. Zijn muziek is goudeerlijk. Ik speel ook enkele werken van zijn zoon Karel, ook hij schreef prachtige werken. Vader en zoon vonden hun eigen weg en zijn daarbij van hun eigen kracht uitgegaan. Hun stijl is enigszins verwant aan die van Robert Schumann.” Vorig jaar bracht Boomsma een cd uit met muziek van Gerhard Hamm.

Scandinavië
Bas-bariton Jussi Juola en pianiste Ine Kang, in 2016 winnaars van de Vocallis-prijs, brengen een Scandinavisch programma met liederen van Leevi Madetoja, Jean Sibelius, Yrjö Kilpinen en Ture Rangström, die als een van de grootste laatromantische componisten van Zweden wordt beschouwd.

200 jaar César Frank
Het festival wordt afgesloten met een componistendag die geheel in het teken staat César Frank, van wie we dit jaar zijn tweehonderdste geboortejaar vieren. Vocallis zoomt in op zijn leerlingen Chausson, Lekeu, Vierne, Jongen, Duparc, Bordes en Ropartz, allen groot bewonderaar van de post-romantische stijl van hun meester. Hun werken worden gespeeld door het gerenommeerde Vlaamse Oxalys Ensemble en sopraan Anne-Catherine Gillet. Musicoloog en componist Leo Samama geef een viertal lezingen over César Frank, diens leerlingen en over de invloed van de Belgische School.

Symposium
Het symposium over de kracht van muziek vindt plaats in de Lutherse Kerk in Maastricht en wordt in samenwerking georganiseerd met Maastricht University – Centre for Innovation of Classical Music. Dit zijn de sprekers:
• Peter Peters | Universitair hoofddocent en bijzonder hoogleraar Innovatie van Klassieke
Muziek aan de Faculteit der Cultuur en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit
Maastricht, directeur van het Maastricht Centre for the Innovation of Music (een structurele
samenwerking tussen philharmonie zuidnederland, Zuyd Hogeschool en de Universiteit
Maastricht) - Onderwerp: De sociale kracht van muziek.
• Marlies de Munck | filosofe gespecialiseerd in de filosofie van de muziek. Zij is docent aan de
Universiteit Antwerpen. - Onderwerp: Wie luistert er nog naar klassieke muziek?
• Mark Reybrouck | Emeritus hoogleraar – Onderwerp: Hoe de menselijke stem ons brein
beroert. Over de helende werking van muziek.
• Mark Mieras | wetenschapsjournalist – Onderwerp: Wat muziek met ons doet.
• Mathieu Pater | Stichting Papageno – Onderwerp: muziektherapie voor kinderen en
jongeren met autisme.
• Martina de Witte | onderzoeker/docent bij de Universiteit van Amsterdam, de Open Universiteit
en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Zij is gepromoveerd op effecten van
muziekinterventies op stressreductie. – Onderwerp: Muziekinterventies voor het verminderen
van stress.

Lees meer over het symposium en de sprekers via deze link.

Kijk voor de volledige programmering op de website.

Festival Vocallis | De kracht van muziek
vr 21 okt t/m zo 6 nov 2022
25 concerten op 20 locaties in Zuid-Limburg
Tickets & Info: www.festivalvocallis.nl

< Terug naar het overzicht