Troost, reflectie, perfectie en een mokerslag in mei bij het Residentie Orkest

07 May 2023 — 26 May 2023

RO logo3

In mei klinken bij Residentie Orkest Den Haag meesterwerken van onder anderen Sibelius, Brahms, Mozart, Bruckner en Beethoven. De dirigenten zijn Anja Bihlmaier en Michal Nesterowicz, de solisten zijn sopraan Katrien Baerts, bariton Raoul Steffani en de sterpianisten Yeol Eum Son en Arthur Jussen.

zo 7 mei, 14.15 uur, Amare: EIN DEUTSCHES REQUIEM
Het concert opent met de sfeervolle, epische Zevende symfonie van Jean Sibelius, zijn laatste voltooide werk. Vervolgens leidt chef-dirigent Anja Bihlmaier Cappella Amsterdam en de solisten Katrien Baerts en Raoul Steffani door Ein deutsches Requiem, dat Johannes Brahms componeerde na de dood van zijn moeder. Hij liet het klassieke Latijnse gebed los en schreef op basis van Lutheraanse, Duitstalige versies een nieuwe dodenmis. Eén die niet de stervende naar de dood begeleidt, maar de achterblijvers steun biedt om door te gaan. Vergeving, acceptatie en rust. Juist daarin zat Gods onvoorwaardelijke liefde, volgens de componist.

vr 12 mei, 20.00 uur, Amare: BRAHMS 4
Met de Suite uit Jeths spraakmakende opera Ritratto presenteert het Residentie Orkest olv chef-dirigent Anja Bihlmaier weer werk van Nederlandse bodem. Daarnaast zijn op deze gevarieerde avond twee volmaakte klassiekers te horen. Artist in residence Yeol Eum Son soleert in het briljante en grootse Pianoconcert nr. 25 van Mozart, een van zijn laatste werken. Op het moment van verschijnen werd het omschreven als een van Mozarts ingewikkeldste werken. De avond sluit af met een mokerslag: de Vierde symfonie van Johannes Brahms, zijn magnum opus. Een overweldigend werk en een monument onder de symfonieën.

vr 26 mei, 20.00 uur, Amare: BRUCKNER & BEETHOVEN
Een eeuwenoud kunstwerk zo laten schitteren dat het fonkelnieuw wordt. Pianist Arthur Jussen zet zijn tanden in Beethovens heldere, lichte Vierde pianoconcert, een dialoog tussen piano en orkest. Na de première raakte het aanvankelijk in vergetelheid, maar dankzij Mendelssohn wordt het vandaag de dag nog opgevoerd. Het duurde lang voordat de perfectionistische Anton Bruckner tevreden was met zijn Vierde symfonie. Uiteindelijk werd het een van zijn geliefdste werken. De door Bruckner zelf bedachte bijnaam ‘Romantische’ hoor je in de beelden die hij oproept: ridders, paarden, een middeleeuwse stad en de ontwakende natuur. Sinds lange tijd speelt het Residentie Orkest dit grandioze werk weer, gedirigeerd door de dynamische Michal Nesterowicz.

Residentie Orkest Den Haag website, Facebook, Instagram, YouTube


< Terug naar het overzicht