Staatskapelle Dresden en Daniel Harding: Britten, Walton en Elgar

19 January 2022 — 19 January 2022

Daniel Harding crop

De Engelse dirigent Daniel Harding leidt een Engels programma bij de wereldberoemde Staatskapelle Dresden. Een avond vol portretten: Britten schetste in zijn Four Sea Interludes de ruige kust van Oost-Engeland, Elgar portretteerde zijn vrienden en kennissen in de Enigma-variaties en William Walton componeerde met zijn Altvioolconcert een prachtig portret van en voor de altviool.

Staatskapelle Dresden
De Staatskapelle Dresden, opgericht in 1548, is een van de oudste orkesten ter wereld. En inmiddels ook een van de invloedrijkste. De Staatskapelle wordt geroemd om zijn bijzondere klankeenheid en intieme, bijna kamermuziek-achtige uitstraling. Vandaag dirigeert de Engelse dirigent Daniel Harding een Engels programma. Met een gast uit Frankrijk: altist Antoine Tamestit soleert in het Altvioolconcert van William Walton. Deze Engelse componist wist eigenlijk niet veel van de altviool. Behalve dat het ding ‘een nogal vreselijk geluid’ maakte. Desondanks werd zijn soloconcert voor ‘de Assepoester onder de strijkinstrumenten’, zoals een tijdgenoot de altviool noemde, een van zijn meest geliefde stukken.

Elgar en Britten
Daniel Harding en de Staatskapelle openen de avond met de Four Sea Interludes van Britten. Vier portretten van de ruige kust van Oost-Engeland, onderdeel van de beroemde opera Peter Grimes. Britten schetst de dappere vissers, de genadeloze wind en de prachtige wolkenluchten. Wie of wat Elgar precies schetste in zijn Enigma-variaties is enigszins de vraag. In elk van de veertien variaties portretteerde Elgar een vriend of kennis. Diens karakter, maar ook fysieke aspecten, zoals een opvallende lach, of gestotter. Maar nog steeds weet niemand wie er schuilgaat achter de mysterieuze dertiende variatie...

Tickets & Info

< Terug naar het overzicht