Residentie Orkest presenteert America First bij 100ste geboortejaar Bernstein

09 November 2018 — 16 December 2018

Bernstein

Op vrijdag 9 en zondag 11 november eert het Residentie Orkest componist en dirigent Leonard Bernstein bij zijn 100ste geboortejaar met het programma America First. Andere hoogtepunten in november en december zijn Meesterwerken met Richard Egarr, Masterclassics en Close to Classics met Mozart & Beethoven en Bachs Weihnachtsoratorium.

Agenda
vr 9 & zo 11 nov: America First
Op 11 juni 1947 maakte de toen 29-jarige Leonard Bernstein (foto links) bij het Residentie Orkest zijn Europese dirigeerdebuut. Nu, bij zijn honderdste geboortejaar, eert het orkest de wereldberoemde componist met het programma America First dat speciaal aan hem is gewijd. Op vrijdag 9 en ‘Lazy Sunday’ 11 november staat in het Zuiderstrandtheater opnieuw een groot talent voor het Haagse orkest, dat haar Nederlandse debuut maakt. Anja Bihlmaier (foto rechts) dirigeert het Residentie Orkest bij een opwindend concert zoals Bernstein het zelf had kunnen samenstellen: een opening van eigen hand met drie dansen uit On the Town, gevolgd door twee werken die refereren aan de Amerikaanse normen en waarden: Dvoráks Negende symfonie ‘Uit de nieuwe wereld’ en Barbers Vioolconcert met solist Alexander Sitkovetsky.

vr 23 nov: Meesterwerken met Richard Egarr
De spraakmakende maestro Richard Egarr, vaste gastdirigent vanaf seizoen 2019-2020, staat garant voor muzikaal vuurwerk. Vrijdag 23 november dirigeert hij het Residentie Orkest in het Zuiderstrandtheater op een avond met louter meesterwerken: Mozarts Eine kleine Nachtmusik, Beethovens Vijfde symfonie en Schumanns Concertstuk voor vier hoorns met prachtige solopassages, waarin de hoorngroep van het orkest zijn ongeëvenaarde kwaliteit laat horen.

za 24 nov: Masterclassics met Mozart & Beethoven
Op zaterdag 24 november krijgt het publiek in het Zuiderstrandtheater in de serie Masterclassics een tweede kans om maestro Richard Egarr aan het werk te zien bij twee geliefde meesterwerken. De uitdaging voor dirigent en orkest is Mozarts Eine kleine Nachtmusik en Beethovens Vijfde symfonie zo fris en overdonderend te laten klinken als bij de première.

za 1 dec: Close to Classics met Mozart & Beethoven
De derde kans om van de briljante meesterwerken van Mozart en Beethoven te genieten is zaterdag 1 december bij Close to Classics in de Leidse Stadsgehoorzaal. Deze keer zit het publiek tussen de musici van het Residentie Orkest in een grote cirkel rondom dirigent Jurjen Hempel. Hoor wat zij horen, ervaar wat zij ervaren en beleef de tintelende melodieën van Mozarts Eine kleine Nachtmusik en de overweldigende klanken van Beethovens Vijfde van binnenuit. Dichter bij de muziek kun je niet komen.

vr 14 & zo 16 dec: Bachs Weihnachtsoratorium
Knisperende sneeuw, flonkerende kerstbomen, kaarslicht en kerstengelen: een traditionele kerst in een notendop, waarbij Bachs Weihnachtsoratorium natuurlijk niet mag ontbreken. Het verhaal van een nieuw begin, van hoop, dat nog altijd velen weet te inspireren. Het Residentie Orkest staat vrijdag 14 en ‘Lazy Sunday’ 16 december in het Zuiderstrandtheater onder leiding van Bachspecialist Philipp von Steinaecker en wordt ondersteund door vier bevlogen solisten en een van de beste koren van Nederland.

Residentie Orkest
Het Residentie Orkest bewijst dat symfonische muziek ook in de 21ste eeuw voor een groot en breed publiek van betekenis kan zijn. Het orkest wil zo veel mogelijk mensen in contact brengen met bijzondere muziek en hen laten genieten, verrassen en inspireren. Het Residentie Orkest behoort tot de grote, gerenommeerde symfonieorkesten van Nederland, is gevestigd in Den Haag en is ook regelmatig te horen op andere grote podia in binnen- en buitenland.

Residentie Orkest website, Facebook, Twitter, YouTube

< Terug naar het overzicht