Orkest van de Achttiende Eeuw in 2022

19 February 2022 — 29 October 2022

Orkest 18e Eeuw Ronald Knapp

Na de viering van het 40-jarig jubileum vorig jaar gaat het Orkest van de Achttiende Eeuw dit jaar acht keer op tournee. Zeer binnenkort is het Orkest te gast bij de NTR ZaterdagMatinee in Het Concertgebouw Amsterdam met Rossini's opera L'italiana in Algeri. Het jaar wordt afgesloten met een optreden tijdens de Cello Biënnale in Muziekgebouw aan 't IJ.
Tot de hoogtepunten in het komende jaar behoren Bachs Matthäus-Passion met Cappella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss in april. Eveneens met Cappella Amsterdam en Daniel Reuss brengt het Orkest een hommage aan de overledenen, met May, de zwanenzang van de vorig jaar overleden Louis Andriessen, in combinatie met Nymphes des bois van Josquin des Prez en het Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart.

Informatie
zaterdag 19 februari
NTR ZaterdagMatinee | Gioachino Rossini – L'italiana in Algeri
Orkest van de Achttiende Eeuw, La Cetra Vokalensemble Basel o.l.v. Giancarlo Andretta, met o.a. de Russische mezzosopraan Vasilisa Barzhanskaya in de titelrol.

11, 12 en 13 maart
Side by Side 2022 | Deventer, Heiloo, Den Haag
De negende editie van de jaarlijkse samenwerking van het Orkest van de Achttiende Eeuw met studenten Oude Muziek van het Koninklijk Conservatorium Den Haag is dit jaar een Beethoven-project onder leiding van Jonathan Cohen.

tournee 4 t/m 15 april
Johann Sebastian Bach – Matthäus-Passion, BWV 244
Er bestaat geen indringender portret van de lijdende en stervende mens dan de Matthäus-Passion van J.S. Bach. Vanaf het openingskoor tot het slotkoor bevindt men zich in een wereld van lijden, verraad, overgave en menselijk onvermogen.
De hechte band en artistieke chemie tussen het Orkest van de Achttiende Eeuw en Cappella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss zullen bijdragen aan een unieke uitvoering van dit aangrijpende meesterwerk. Met onder andere de Schotse tenor Thomas Walker als Evangelist en bariton Henk Neven als Jezus.

tournee 13 t/m 25 mei
Joseph Haydn - Celloconcert nr. 1, Symfonieën nr 60 en 67 en Die Jahreszeiten
Van 13 t/m 17 mei toert het Orkest door Nederland met cellist Nicolas Altstaedt. Op 25 mei volgt Haydns Die Jahreszeiten met Altstaedt als dirigent in de Hamburgse Elbphilharmonie, met verder tenor Ian Bostridge, sopraan Christina Landshamer en bas Forian Boesch.

29 en 30 mei
International Conducting Competition Rotterdam (ICCR)
Met twee concerten in de Doelen Rotterdam begeleidt het Orkest zes jonge dirigenten onder aanvoering van concertmeester Marc Destrubé in een programma met symfonieën van Haydn en Schubert en met ouvertures van Beethoven.

tournee augustus/september Warschau, Bremen, Utrecht
Eind augustus gaat het Orkest op tournee naar Warschau en Bremen met op het programma werken van onder andere Wieniawski, Kurpinsky en Penderecki. De tour wordt op zondag 4 september afgesloten in TivoliVredenburg tijdens het slotconcert van Festival Oude Muziek, met symfonieën en het concert voor klavecimbel en fortepiano van Carl Philipp Emanuel Bach, en met Andreas Staier en Christian Rieger.

tournee 12 t/m 23 oktober
Andriessen | Des Prez | Mozart: Een hommage aan de overledenen
Op 5 december 2020 vond de wereldpremière plaats van May, gecomponeerd door de vorig jaar overleden Louis Andriessen. May werd niet alleen Andriessens zwanenzang, maar ook een eerbetoon aan zijn in 2013 gestorven vriend Frans Brüggen, 'founding father' van het Orkest. May, geschreven op verzoek van het Orkest, is gebaseerd op fragmenten uit Herman Gorters beroemde gedicht Mei. Met May leverde Louis Andriessen een indrukwekkende bijdrage aan het repertoire van het Orkest: geen 'nieuwe lente', maar een 'nieuw geluid'.
Een verre voorloper van Andriessen is de Franco-Vlaamse componist Josquin des Prez, die met zijn Nymphes des Bois de dood van zijn collega Johannes Ockeghem betreurde. Tot slot klinkt Mozarts Requiem, de mis die Mozart schreef in 1791, het jaar waarin hij zijn eigen dood voelde naderen. Het onvoltooid gebleven Requiem werd een jaar later voltooid door Mozarts oud-leerling, vriend en collega Frans Xaver Süßmayr.
In de vertrouwde handen van het Orkest van de Achttiende Eeuw, Cappella Amsterdam en dirigent Daniel Reuss mag dit programma als vanouds rekenen op een gedenkwaardige uitvoering.

zaterdag 29 oktober
Cello Biënnale Amsterdam | The Cello Moves
Samen met de cellisten Giovanni Sollima en Edgar Moreau en violist Alexander Janiczek is het Orkest van de Achttiende Eeuw onder leiding van concertmeester Marc Destrubé te gast bij de Cello Biënnale Amsterdam 2022. Op het programma staan de ouverture van Mozarts opera Mitridate, diens Sinfonia Concertante voor viool en cello, en het celloconcert van de Napolitaanse cellist/componist Gaetano Ciandelli.

Voor meer informatie zie orchestra18c.com

< Terug naar het overzicht