Nederlands Kamerkoor presenteert alternatieve najaarsprogrammering

10 September 2020 — 23 December 2020

nederlands kamerkoor logo

Het Nederlands Kamerkoor komt dit najaar met volledig nieuwe programma’s in kleine bezetting. De nieuwe concerten zijn niet alleen gemaakt om aan alle coronamaatregelen te voldoen, maar hebben ook een actuele insteek. In september leidt chef-dirigent Peter Dijkstra het koor in Lux in tenebris, een a-capellaconcert, van het licht naar de duisternis. Een niet toevallige analogie met een tijd waarin hoop soms het enige baken lijkt voor de toekomst. Daarna tourt het koor in oktober en november door Nederland met Di Lasso’s Tranen van Petrus, een voorstelling over de apostel Petrus, in samenwerking met Dance Company Nanine Linning. Niemand minder dan Marijn Rademaker, voormalig eerste solist bij Het Nationale Ballet en Stuttgart Ballet, danst de rol van de geïsoleerde Petrus, wiens eenzaam idealisme centraal staat in een co-regie door Tido Visser en Nanine Linning. Meer informatie is te vinden op www.nkk.nl.
https://www.nederlandskamerkoor.nl/

Di Lasso’s Tranen van Petrus
In Di Lasso’s Tranen van Petrus (oktober-november 2020) gaat het kamerkoor onder leiding van chef-dirigent Peter Dijkstra een bijzondere samenwerking aan met choreograaf en regisseur Nanine Linning. In Di Lasso’s madrigaalcyclus Lagrime di San Pietro vertolkt sterdanser Marijn Rademaker (voormalig eerste solist bij Het Nationale Ballet en Stuttgart Ballet) de desillusie en eenzaamheid van Petrus, de trouwste van alle apostelen, nadat hij Jezus heeft verloochend. Petrus’ worsteling met zijn zelfgeschapen isolement wordt begeleid door zangers van het kamerkoor, opgesloten in levensgrote glazen zuilen op het podium. De thematiek van de voorstelling, eenzaamheid versus vrijheid en idealisme afgezet tegen eigenbelang, roept actuele vragen op en plaatst het meesterwerk van Di Lasso in een moderne context.

Data
29 oktober t/m 29 november: Almere, Utrecht, Enschede, Zwolle, Rotterdam, Arnhem, Haarlem, Den Haag, Amsterdam en Heerlen
Meer informatie >

Lux in tenebris – licht in de duisternis
Met Lux in tenebris brengt het Nederlands Kamerkoor een muzikaal baken van hoop na zware tijden. In dit a-capellaconcert in kleine bezetting, geleid door chef-dirigent Peter Dijkstra, verkent het koor muzikale odes aan het licht door de eeuwen heen. Delen van het Requiem van Tomás Luis de Victoria, een mis voor de doden, worden afgewisseld met koorwerken over hoop en licht in de duisternis, zoals John Tavener’s Mother of god, here I stand en Edward Elgars Nimrod.

Data
10 t/m 20 september: Amsterdam, Alkmaar, Utrecht en Den Haag
Meer informatie >

Weihnachts-Oratorium met Concerto Köln
De jaarlijkse uitvoeringen van Johann Sebastian Bachs Weihnachts-Oratorium, inmiddels een geliefde kersttraditie geworden, gaan wel door: een geruststelling voor de liefhebbers van Bach en zijn oratoria. Elk jaar nodigt het Nederlands Kamerkoor een ander internationaal topensemble uit voor de uitvoering van dit ontroerende meesterwerk voor kerst. Dit jaar hernieuwt het koor de samenwerking met het Duitse Concerto Köln in een intieme uitvoering van het Weihnachts-Oratorium in kleine bezetting. De solisten komen uit de eigen koorbezetting van het Nederlands Kamerkoor, tenor Hugo Hymas vertolkt de rol van evangelist.

Data
13 t/m 23 december: Müllheim a/d Ruhr (DE), Lochem, Antwerpen (BE), Leiden, Arnhem, Utrecht, Amsterdam en Groningen
Meer informatie >

Solistische topkwaliteit
Tido Visser, artistiek en algemeen directeur van het NKK, is verheugd dat het koor weer kan optreden: “We hebben lang moeten wachten, maar het is fantastisch om weer te kunnen zingen voor ons publiek. Het publiek krijgt een kans om de solistische topkwaliteiten van onze zangers van dichtbij mee te maken, omdat we steeds in kleine bezettingen optreden. De producties die we nu in relatief korte tijd gemaakt hebben zijn actueel en relevant. De samenwerking met Nanine Linning en Marijn Rademaker past als gegoten: de top van de danswereld ontmoet de top van de koorwereld."

< Terug naar het overzicht