Mozart in Zutphen

23 May 2019 — 26 May 2019

cropped baaderorgel Walburgiskerk.nl

INTERVIEW
Nooit eerder werden alle missen van Mozart in één lang weekend op één plaats uitgevoerd. Van 23 mei tot en met 26 mei gaat dit gebeuren in de imposante Walburgiskerk in Zutphen. Een fantastisch eerbetoon aan de geniale componist, wiens sprankelende missen als vogels opwieken naar de hemel. Mozart is van alle tijden. Mozart raakt, ontroert en betovert.

“Ik ben een grote fan van Mozart, die heel veel mooie, enthousiaste en vrolijke muziek heeft geschreven”, vertelt Ben Wamelink, de initiatiefnemer van het Mozartproject in Zutphen. “Ik hou ook enorm van Bach, maar bij hem moet ik toch altijd een beetje aan begrafenissen denken. Mozarts muziek staat dichter bij het leven.”
Van jongs af aan heeft Wamelink, voormalig directeur van KRO Radio en nu onder meer bestuurslid van Zutphen Promotie, in koren gezongen. “Mijn vader was een beroepszanger. Hij zong al in 1925 voor de radio. Net als mijn vader ben ik een tenor, maar ik begon te zingen als jongenssopraantje. De eerste keer dat ik de Missa Brevis, KV 275, zong raakte ik helemaal in de ban van Mozarts muziek, die zo diep en tegelijkertijd toch zo lichtvoetig is.” Met het Baarns Jongenskoor zong Wamelink Bachs Matthäus-Passion onder leiding van Anton van der Horst in de Grote Kerk in Naarden, waar ook beroemdheden als mezzosopraan Aafje Heynis en bariton David Hollestelle in de Matthäus zongen. “Ook dat was een geweldige ervaring. Net als die keer dat ik in de jaren vijftig meezong in de Carmina Burana van Carl Orff onder leiding van niemand minder dan Bernard Haitink!”

Wamelink heeft niet alleen altijd in koren gezongen, hij heeft ook veel koren opgericht, waaronder het VoQ koor uit Zutphen, dat nu als een van de in totaal negentien koren uit Zutphen en omgeving meezingt in Mozart in Zutphen. “Zingen is mijn passie en ik heb zelf veel Mozartmissen gezongen. Ze zijn allemaal even prachtig. Zo kwam ik op het idee alle achttien missen van Mozart in één keer op één plaats uit te voeren – dat is nog nooit eerder vertoond.” Op zoek naar een geschikte locatie kwam Wamelink uit bij de Walburgiskerk in Zutphen, een van de belangrijkste museale kerken in Nederland, die deel uitmaakt van het Grootste Museum van Nederland. “Het is een kerk vol verhalen die uitblinkt door zijn bijzondere architectuur, geschiedenis en decoraties. In de kerk is de Librije gevestigd, een van de twee nog bestaande kettingbibliotheken uit de middeleeuwen in Europa. En het Henrick Baderorgel behoort met zijn prachtige renaissanceklanken en laatbarokke toevoegingen tot de mooiste orgels van Nederland. Bij uitstek een gewijde plek om recht te doen aan de kerkmuziek van Mozart.”

Jarenlang heeft Wamelink eraan getrokken om zijn Mozartproject van de grond te krijgen. De Gemeente Zutphen wilde wel sponsoren, maar de Provincie Gelderland zag er niets in. Dankzij talloze kleine sponsoren en private giften kreeg Wamelink het tenslotte toch voor elkaar. Aan koren rondom Zutphen geen gebrek en ook solisten lieten zich graag engageren. “Elk koor neemt een specifieke Mozartmis voor zijn rekening en bij wijze van bonus zingt Capella Zutphen Mozarts op zichzelf staande Kyrie, KV 341. Alle koren worden begeleid door het Parnassus Ensemble, dat bestaat uit professionele musici van Het Gelders Orkest, ensemble Combattimento en het Meander Kwartet, die tijdens Mozart in Zutphen in wisselende bezetting spelen, variërend van 15 tot 35 musici, afhankelijk van de partituur.” Met gepaste trots vertelt Wamelink dat er voor zijn Mozartproject een aantal bekende solisten naar Zutphen komen: “We hebben een groep van acht jonge professionele zangers en zangeressen aangetrokken, die de solopartijen zingen. Zij worden versterkt door vier gerenommeerde solisten. De internationaal bekende sopraan Johannette Zomer, die zelf uit Zutphen komt, doet mee. En ook bas-bariton Peter Kooij, tenor Marcel Reijans en alt Margot Oitzinger komen hun liefde voor Mozart bezingen in. Het belooft een fantastisch eerbetoon aan de spirituele Mozart te worden, de componist die ooit heeft gezegd: ‘Liefde! Liefde! Dat is de ziel van het genie.’ Van die liefde is ook zijn kerkmuziek doordrongen.”

www.walburgiskerk.nl/index.php/mozart-in-zutphen

Wenneke Savenije (Klassieke Zaken 2-2019)

Mozart in Zutphen
23 t/m 26 mei
Kaarten via www.mozartinzutphen.nl

< Terug naar het overzicht