LUDWIG en Barbara Hannigan op tournee met The Rake’s Progress

20 May 2019 — 23 June 2019

LUDWIG en Barbara Hannigan afbeelding rechtenvrij fotograaf Marco Borggreve2

Dirigent Barbara Hannigan en LUDWIG zetten hun succesvolle samenwerking voort met een internationale tournee. Vanaf 20 mei t/m 23 juni staan er optredens op het programma in Parijs, Dortmund, Dresden, Hamburg, Californië en Aldeburgh. Donderdag 23 mei zijn ze te gast in Het Concertgebouw in Amsterdam. Tegelijkertijd doopt LUDWIG op 25 en 26 mei het Compagnietheater in Amsterdam om tot pop-up museum Verdronken Land. Het hele weekend staat het theater in het teken van klimaatverandering en de stijgende zeespiegel.

“De musici van LUDWIG vormen een flexibel collectief”, zegt Barbara Hannigan. “Ik werk al acht jaar met hen samen. Onze samenwerking is zeer productief, omdat we dezelfde muzikale ideeën delen. We zijn allemaal nieuwsgierig, we nemen allemaal risico en onze aanpak overtuigt: in 2018 hebben we voor ons album Crazy Girl Crazy een Grammy Award gewonnen en ook de Prix Klara voor beste internationale cd.”

Met deze tournee gaat voor beide partijen een lang gekoesterde wens in vervulling. "We gaan bijna een maand met elkaar op reis langs prachtige zalen en festivals”, zegt Peppie Wiersma, artistiek leider van LUDWIG. “Het is inspirerend om Barbara nu in de rol van operadirigent mee te maken. Zij weet als geen ander hoe je alle elementen van een opera als een perfecte puzzel in elkaar schuift. Alle solisten zijn door haar persoonlijk geselecteerd en gecoacht binnen haar eigen Equilibrium Young Artists Project. The Rake's is een meesterwerk, met Barbara als dirigent kun je dat als publiek meteen voelen. Op het Europese vasteland spelen we uitsluitend The Rake's Progress, op het Ojai Festival in Californië en het Aldeburgh Festival in Engeland zijn we orchestra in residence en spelen we nog een aantal andere prachtige programma's.”

Verdronken Land
Met pop-up museum Verdronken Land laat LUDWIG zich van een andere kant zien. Componist Piet-Jan van Rossum droomde van een illusionaire onderwaterwereld waar het leven gewoon doorgaat. LUDWIG zet deze droom in context en presenteert het pop-up museum Verdronken Land. Laat je onderdompelen in de onderwaterwereld van Van Rossum, zuiver je eigen slooten toiletwater in de Water-transformator, zie de realiteit van de inwoners van Jakarta die dagelijks tot hun enkels in het water staan in de fotoserie van Zilveren Camera-winnaar Cynthia Boll, stap in de éénpersoons-bioscoop van Jules van Hulst en luister naar de stem van de Noordzee. En laat je op zondag meevoeren door de sprekers op de Zeepkist: een bonte verzameling van dertig water-betrokkenen die elk in vijf minuten vertellen over hun verbinding met water. Verder werken mee onder andere Isaac Cordal, Claude Cattelain en de Pollution Popsicles. Verdronken Land wordt gerealiseerd in samenwerking met onder meer We Make the City 2019, het Compagnietheater en Waterschap Amstel, Gooi & Vecht.

Over LUDWIG
LUDWIG is een vrij collectief van gedreven topmusici, kunstenaars en creatieve denkers dat zich in elke mogelijke vorm en omvang kan manifesteren. LUDWIG wil verbinden en gebruikt de impact die muziek kan hebben op tal van maatschappelijke terreinen door mensen met deze universele taal te prikkelen. Startpunt is altijd de muziek maar er worden vaak ook verbanden gelegd met andere (kunst)disciplines.

The Rake’s Progress | Tournee 2019 | Dirigent Barbara Hannigan | LUDWIG | Cappella
Amsterdam* | Solisten uit het Equilibrium Young Artists Programme
Ma 20 mei Parijs - Philharmonie
Do 23 mei Amsterdam - Het Concertgebouw
Za 25 mei Dortmund - Konzerthaus
Ma 27 mei Dresden - Kulturpalast
Wo 29 mei Hamburg - Elbphilharmonie
Do 6 t/m zo 9 juni Californië - Ojai Festival
Do 20 t/m zo 23 juni Aldeburgh - Aldeburgh Festival
*= In Californïe en Aldeburgh wordt gewerkt met lokale koren
Tickets & Info: www.ludwiglive.nl

Pop-up Museum Verdronken Land
Za 25 en zo 26 mei 2019 - 10.00-17.00 uur
Compagnietheater, Amsterdam
Tickets & Info: www.ludwiglive.nl/verdronken-land

< Terug naar het overzicht