Lucie Horsch en LUDWIG op tournee met Lucie in het Klooster

22 November 2019 — 08 December 2019

Lucie Horsch afbeelding rechtenvrij fotograaf Hans van der Woerd 003

Blokfluitiste Lucie Horsch en LUDWIG gaan vanaf vrijdag 22 november 2019 op tournee met Lucie in het Klooster. De première vindt plaats op een toepasselijke locatie: De Adbij van Aduard in het Groningse Aduard. Aansluitend volgen er optredens in Amersfoort, Rhoon, Utrecht, het Duitse Regensburg en Het Concertgebouw in Amsterdam. Lucie heeft, samen met Cecilia Bernardini, het programma in alle vrijheid mogen vormgeven. “Welke bezetting kies je? Welke musici vraag je? Welke solisten vraag je? Hoe combineer je oude en nieuwe muziek? Maar ook: hoe benader je fondsen en hoe ga je om met de mogelijkheden en beperkingen van de ruimtes waar je speelt? Het is heerlijk en uitermate leerzaam om met dat alles bezig te zijn. Ik wilde heel graag een keer samenwerken met de geweldige violiste Cecilia Bernardini, ik ben ontzettend blij dat ze meedoet aan dit project.”

Lucie Horsch en LUDWIG staan al sinds 2014 regelmatig samen op het podium. “Het is fascinerend te zien hoe goed en snel Lucie zich ontwikkelt en hoe zij haar grenzen steeds weer verlegt”, zegt Peppie Wiersma, artistiek leider van LUDWIG. “We bieden haar de gelegenheid om binnen de vertrouwde omgeving van ons collectief een eigen ensemble te creëren waarin haar muzikaal leiderschap en veelzijdigheid zich in vrijheid kan ontplooien. Ook cultureel ondernemerschap is daarbij een wezenlijk onderdeel.”

Weeshuis
Lucie in het Klooster vindt zijn inspiratie in het Ospedale della Pietà in Venetië, waar weesmeisjes een religieuze en muzikale opleiding genoten. Vivaldi was als muziekdocent aan de Ospedale verbonden en componeerde veel van zijn muziek speciaal voor deze getalenteerde meisjes. Lucie Horsch: “Ze moeten uitzonderlijk goed geweest zijn. De blokfluitconcerten van Vivaldi behoren namelijk tot de moeilijkste werken die er in de Barok voor de blokfluit geschreven zijn.” Vanuit heel Europa reisde publiek aan om ze te horen spelen. De meisjes stonden achter een houten afscheiding of op balkons, onzichtbaar voor het publiek om de hemelse muzikale ervaring niet te laten verstoren door aardse gedachten.

Anno 2019 zijn de tijden veranderd, maar de herinnering aan de Ospedale-concertpraktijk nodigt uit tot experiment. Lucie Horsch: “We willen met Lucie in het Klooster de ruimtes waarin we optreden op een vrije en soms ook wel onorthodoxe manier gebruiken. Vivaldi en ook Telemann zijn daar de ideale componisten voor. Tafelmusik van Telemann bijvoorbeeld lijkt te zijn geschreven voor een huiskamerachtige setting en werd al vanaf het begin uitgevoerd terwijl het publiek aan een tafel zat te eten en de musici eromheen stonden. In die geest heb ik getracht Lucie in het Klooster vorm te geven.”

Informatie
Lucie in het Klooster | Met blokfluitiste Lucie Horsch en LUDWIG, bestaande uit Cecilia
Bernardini - concertmeester, Matthea de Muynck - viool, Femke Huizinga - viool, Lilli
Maijala - altviool, Marcus van den Munckhof - cello, Margaret Urquhart - violone, David
Mackor - theorbe en Emmanuel Frankenberg - klavecimbel

Vr 22 nov 2019 20.15 uur Aduard (Gr) Abdij van Aduard
Za 23 nov 2019 16.00 uur Amersfoort Mariënhof
Za 23 nov 2019 20.30 uur Rhoon Dorpskerk
Zo 24 nov 2019 11.00 uur Utrecht TivoliVredenburg
Vr 6 dec 2019 19.30 uur Regensburg (D) Musikverein
Zo 8 dec 2019 14.15 uur Amsterdam Het Concertgebouw

Tickets & Info: www.ludwiglive.nl

< Terug naar het overzicht