Jubileum-editie Gergiev Festival

15 September 2021 — 19 September 2021

gergiev

Van 15 t/m 19 september 2021 vindt de 25ste editie van het Gergiev Festival plaats in Rotterdam, met als thema: Sint-Petersburg. Valery Gergiev noemt Rotterdam nog altijd ‘mijn tweede thuis’, maar zijn eerste thuis is en blijft natuurlijk de stad van de tsaren, van Peter de Grote en het Mariinsky Theater.
 
Sint-Petersburg is al eeuwen de culturele hoofdstad van Rusland en kent een zeer bewogen geschiedenis. In het festival komt dit tot uiting in spectaculaire programma’s. Van de grimmig-geestige 'Eerste symfonie' van Sjostakovitsj via het spectaculaire 'Sheherazade' met het Mariinsky Orkest naar een slotavond vol Tsjaikovski: zijn aangrijpende ‘Pathétique’ en het zelden gespeelde 'Tweede pianoconcert', uitgevoerd door Alexandre Kantorov.

Bijzondere wereldpremière: Nevski Prospekt
Willem Bruls maakt voor het Gergiev Festival een exclusieve muziektheaterproductie van het beroemde verhaal ‘Nevski Prospekt’ van Gogol, dat zich afspeelt in Sint-Petersburg. Met videoprojectie van Evert de Cock, actrice Loes Wouterson en pianisten Hannes Minnaar en Rembrandt Frerichs wordt het publiek van de boulevard naar donkere steegjes gelokt. De voorstelling wordt tijdens het festival twee keer uitgevoerd.
Do 16 september | 16.00 uur
Za 18 september | 14.00 uur

Opening: Gergiev en Sjostakovitsj’ Eerste
In de miniatuur Madame en Noir van Momotenko staat een mysterieuze dame in het zwart centraal, gespot tijdens het nachtelijk kaartenspel in Sint-Petersburg. Dezelfde stad was in 1926 getuige van de première van het vroegrijpe afstudeerwerk dat de carrière van de jonge Sjostakovitsj lanceerde: zijn grimmig-geestige ‘Eerste symfonie’.
Do 16 september | 20.15 uur

Slot: Gergiev en de Pathétique
De slotavond is feestelijk en sensationeel. De ‘Pathétique’ is het aangrijpende hoogtepunt van Tsjaikovski’s symfonische oeuvre. Vlak na de wereldpremière in Sint-Petersburg van zijn Zesde Symfonie overleed Tsjaikovski, wellicht was er sprake van zelfmoord. Solist in het zelden gespeelde ‘Tweede pianoconcert’ is de recente winnaar van het Tsjaikovski Concours, Alexandre Kantorow.
Za 18 september | 20.15 uur

Mariinsky: made in St Petersburg  
'Made in St Petersburg': het Mariinsky Orkest ontbrak op nog geen enkele editie van het festival, en brengt voor dit jubileum een selectie van de mooiste muziek uit het Mariinsky Theater. Van opera- en balletfragmenten tot het spectaculaire 'Sheherazade', waar de solisten uit het orkest als prima donna’s één voor één naar voren treden.
Vr 17 September | 20.15 uur
 
Familievoorstelling: Peter en de Wolf
Het misschien wel allerbekendste sprookje 'Peter en de Wolf' komt twee keer tot leven tijdens het Gergiev Festival. Jamai Loman, bekend van The Voice Kids, vertelt het verhaal aan de allerkleinsten (4+). Om 15.00 (6+) uur speelt het Rotterdams Philharmonisch Orkest Peter en de Wolf nogmaals, nu niet begeleid door een verteller maar met de Oscar winnende animatiefilm van Suzie Templeton (6+).
Zo 19 September | 13.15 uur met Jamai Loman
Zo 19 September | 15.00 uur met animatiefilm
 
Voor het volledige programma van het Gergiev Festival programma kunt u terecht op: www.gergievfestival.nl

< Terug naar het overzicht