Johannette Zomer en vrienden bundelen krachten voor ‘Het oor van Artemisia’

25 October 2021 — 09 January 2022

154042X

Johannette Zomer brengt van oktober tot en met januari ‘Het oor van Artemisia’, een concert over de vrouw, macht en muziek in het Italië van de 17e eeuw. Johannette Zomer wordt internationaal gezien als een van de belangrijkste vocalisten op het gebied van muziek uit de barokperiode. Tijdens deze tour bundelt ze haar krachten met theorbist Fred Jacobs, gambiste Susanne Braumann en musicoloog Ben Coelman.

Artemisia Gentileschi was één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Italiaanse schilderkunst uit de zeventiende eeuw. Als vrouw manifesteerde zij zich in een mannenwereld, zonder zich te conformeren. Daarom wordt zij in latere tijden een symbool van de strijd tegen het patriarchaat. Tijdens deze tour verdiept het gezelschap zich in het bijzondere leven dat Artemisia heeft geleid en gebruiken ze de steden waar ze gewoond en gewerkt heeft als leidraad voor het verhaal. Er zal muziek klinken die Artemisia zelf ook gehoord moet hebben; werken van bekende componisten als Francesca Caccini uit Florence en Barbara Strozzi uit Venetië.  “Ik vereenzelvig mezelf met haar, juist omdat we nu flexibel en vindingrijk moeten zijn om ons vak in de muziek te kunnen uitoefenen. Het is heel bijzonder dat we voor het eerst sinds anderhalf jaar weer een langere tournee kunnen opstarten”, vertelt Johannette Zomer.

Bij de uitvoeringen in Zutphen, Amersfoort, Ede, Deventer, Utrecht en Enschede zal het concert worden gecombineerd met een lezing door Ben Coelman. Ben Coelman is sinds 1997 werkzaam bij de Nederlandse Reisopera waar hij momenteel coördinator educatie is. Daarnaast is hij als programmeur kamermuziek verbonden aan het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. “Deze tour is extra speciaal voor mij vanwege de samenwerking met Ben Coelman. We kennen elkaar al erg lang, en het was bijzonder om zijn musicologisch brein voor dit project aan het werk te zien”, aldus de sopraan.
 
Een ticket kost tussen de 22,50 en 27,50 euro. De volledige speellijst is te vinden via www.klassiekemuziek.nl, waar tevens ook de tickets te reserveren zijn.
 
Speellijst

25/10 Bibliotheek Zutphen, Zutphen
06/11 St. Aegtenkapel, Amersfoort
07/11 Museumerk, Schokland
12/11 Akoesticum, Ede
13/11 Het Penninckshuis, Deventer
27/11 Waalse Kerk, Den Haag
28/11 Stiftskerk, Weerselo
07/01 Lutherse Kerk, Groningen
08/01 De Utrechtse Muziekschool, Utrecht
09/01 Rijksmuseum Twenthe, Enschede

Tickets & Info

< Terug naar het overzicht