Jan-Willem Rozenboom presenteert album met eigen Bach-transcripties

10 May 2023 — 10 May 2023

Jan Willem Rozenboom afbeelding rechtenvrij fotograaf Nol Havens I

Zaterdag 18 maart 2023 verschijnt het nieuwe soloalbum Jan-Willem Rozenboom plays Bach - Seven Transcriptions. De Tilburgse pianist schreef zelf nagenoeg alle transcripties van de Bach-werken op de cd, die oorspronkelijk voor sopraan, viool, orgel en luit zijn geschreven. Ook speelt hij Brahms’ pianobewerking van de Chaconne uit Bachs Partita nr. 2 in d-klein. Klassiek pianist Rozenboom, bij het grote publiek vooral bekend als pianist en componist van Guus Meeuwis, is met het grootst mogelijke respect voor de originele muziek te werk gegaan. “Ik heb geen noten toegevoegd en heb ernaar gestreefd de originele compositie te vertalen naar een pianobewerking.” Van een aantal stukken, waaronder de sopraanaria Mache dich, mein Geist, bereit, is hij de eerste ter wereld die een pianobewerking uitbrengt. Vanaf het najaar volgt er een grote concerttournee rondom het album.

Zijn fascinatie voor de geniale meerstemmigheid van Bachs muziek ligt ten grondslag aan het album.
“In de auto heb ik vaak Radio 4 aan. Een paar jaar geleden reed ik op de snelweg toen de sopraanaria Mache dich, mein Geist, bereit uit de Cantate BWV 115 langskwam. Wat kwam dat binnen zeg. Het was een overweldigende, ja zelfs haast een hypnotiserende ervaring. Vooral de meerstemmigheid intrigeerde me. Ik ben het thuis grondig gaan uitzoeken en vanuit die studie is mijn eerste pianotranscriptie ontstaan. Tot dan toe concentreerde ik me altijd op de klavierstukken van Bach maar vanaf dat moment ben ik ook de ongekende schoonheid van zijn werk in de volle breedte gaan ontdekken. Aus Liebe will mein Heiland sterben uit de Matthäus-Passion is misschien wel de mooiste muziek ooit geschreven. Het orgelwerk Ich ruf' zu dir, Herr Jesu Christ BWV 639 vind ik vooral indrukwekkend vanwege de harmonische wendingen. Soms schuurt het tegen het atonale aan, toch klinkt het altijd natuurlijk. Op de piano wordt het vaak gespeeld in een bewerking van Busoni. Die voegde veel nieuwe noten toe, toegespitst op de mogelijkheden van de moderne concertvleugel. Ik heb me vooral willen focussen op alleen de noten van Bach. Eigenlijk speel ik gewoon de orgelpartij op een piano. Het resultaat is prachtig, en dat is de verdienste van de grote meester.”

Chaconne
De Chaconne uit de Partita nr. 2 in d-klein behoort tot de bekendste werken van Bach, geschreven voor viool solo. Johannes Brahms heeft het stuk voor de piano bewerkt, voor alleen de linkerhand, waardoor het dichter bij het origineel blijft. Het is een zeer emotioneel werk dat Bach misschien wel heeft gecomponeerd ter nagedachtenis aan zijn onverwacht overleden vrouw Maria Barbara Bach. “Ik speel het regelmatig tijdens concerten maar dan wel altijd als slotnummer. Na afloop ben ik altijd helemaal leeg.

Brabant
Als toegift staat er op het album een driestemmige fuga geschreven op de hit Brabant, die Jan-Willem Rozenboom samen met Guus Meeuwis schreef. “Ik heb ernaar gestreefd er een echte Bach-fuga van te maken inclusief omkeringen, een mineurvariatie en een stretto. Het is vooral niet de bedoeling dat mijn handtekening hoorbaar is.”

Rian de Waal
Jan-Willem Rozenboom komt uit een ‘klassiek nest’. Zijn ouders hadden vroeger de hele dag Radio 4 aan staan en als een bepaald programma zijn vader niet aanstond, werd er overgeschakeld naar de WDR. Deze liefde voor muziek vormt de basis van de carrière van Jan-Willem. In 2000 studeerde hij cum laude af aan het Brabants Conservatorium maar hij werd pas echt een ‘grote jongen’ tijdens zijn master-studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. “Drie jaar lang ben ik gedrild door mijn docent Rian de Waal”, zegt een dankbare Rozenboom. “Het accent lag daarbij vooral op Bach en Beethoven. Hij heeft me geleerd wat studeren is. Hoe je een groot werk gedegen in de grondverf zet en hoe je er volledige controle over krijgt om het vervolgens weer helemaal los te kunnen laten. Ook heb ik die jaren geleerd hoe een spanningsboog te creëren, de aandacht van het publiek vast te houden en een juiste cadans te vinden. De cd met de Goldbergvariaties, die Rozenboom in 2015 uitgebracht, werd zeer goed ontvangen. Een seizoen lang toerde hij met dit programma door Nederland. Daarna heeft hij zich anderhalf jaar lang aan Schubert gewijd, wat heeft geleid tot het dubbelalbum Jan-Willem Rozenboom plays Schubert.

Grote Zaal Concertgebouw
Woensdag 10 mei 2023 maakt hij in de serie Piano Nights zijn debuut in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Op het programma staan dan werken van Schubert en Bach, onder meer de Chaconne die op het album staat.

Online Bach Colleges
Jan-Willem Rozenboom maakte vier online minicolleges over Bach. Een tweetal voorbeelden:
https://vimeo.com/513124616 | Wachtwoord 77MBB1720
https://vimeo.com/596390303 | Wachtwoord BWV858859

Instagram
Tevens maakte hij vanaf begin 2020 onder de titel Elke dag een beetje Bach meer dan 270 korte Instagram-filmpjes. Bekijk een voorbeeld.

Jan-Willem Rozenboom plays Bach - Seven Transcriptions
De cd verschijnt op zaterdag 18 maart 2023 en wordt die dag op feestelijke wijze gepresenteerd tijdens een releaseconcert in Concertzaal Tilburg.
Tickets & Info: www.jwrozenboom.nl

Luister naar Aus Liebe will mein Heiland sterben
Luister naar Ich ruf' zu dir, Herr Jesu Christ
Bekijk de trailer

Foto boven: Jan-Willem Rozenboom - © Nol Havens

< Terug naar het overzicht