Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht presenteert lustrumprogramma

27 December 2023 — 30 December 2023

Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht

Het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht staat klaar om tussen 27 en 30 december 2023 de stad weer te vullen met de magie van kamermuziek. Naast het openingsconcert staan maar liefst 46 festivalitems op het programma. Dit jaar wordt een bijzondere editie vanwege het 20-jarige bestaan. Er zijn speciale lustrumevents te horen en te zien, naast vertrouwde elementen zoals de Appeltaartconcerten, Bibliothekentour, Verborgen Juwelen en de geliefde Kerkenmarathon. Topvioliste Janine Jansen, die in 2003 aan de wieg stond van het ontstaan van dit bijzondere festival, heeft wederom haar bevriende topmusici uitgenodigd onder wie pianist Denis Kozhukhin, violisten Boris Brovtsyn en Clara-Jumi Kang, altviolisten Amihai Grosz en Timothy Ridout en cellist Torleif Thedéen. De kaartverkoop voor een onvergetelijke afsluiting van het jaar is inmiddels gestart.

Lustrumevents
Voor deze twintigste editie van het festival zijn bijzondere events toegevoegd. Het uiterst getalenteerde MAAT Saxophone Quartet zal in de Paardenkathedraal hun voorstelling No one is too small presenteren. Via een muzikale voorstelling met nieuwe muziek van jonge componisten, samen met tekeningen en lichtdesign, wil Maat inspireren en laten zien dat iedere actie telt in de strijd tegen klimaatverandering.

In de Pieterskerk is de nieuwe voorstelling Garden of Delight voor orgel, zang en percussie met live gemaakte beeldprojecties van Lichtbende te zien en te horen. Een emotionele reis over Liefde op het eerste (en op het tweede gezicht) waar het publiek in een van de oudste kerken van Utrecht ondergedompeld zal worden in een bijzondere sfeer door de combinatie van muziek, lichtontwerp en beeldprojecties.

Op zaterdag 30 december verlaat het festival tijdelijk even de stadsgrenzen voor een concert in het prachtige Doornburgh in Maarssen, een buitenplaats gewijd aan kunst en wetenschap. Hier zal het Syrène Saxofoonkwartet samen met violiste Merel Vercammen, een programma onder de noemer Rising Waves uitvoeren waarbij ze via hun muziek reflecteren op de naderende, dreigende zeespiegelstijging. Hier zijn onder meer werken te horen van Celia Swart (Underwater, waarbij men ook zal improviseren) en Jacob ter Veldhuis (The Waves).

Unieke wereldpremière
Speciaal voor deze lustrumeditie schreef de Zwitsers-Franse componist Richard Dubugnon een gloednieuw werk voor soloviool, piano en strijkkwartet geschreven. De wereldpremière van dit stuk, Poème élégiaque, op.95, is opgedragen aan Janine Jansen. Het festival is trots en verheugd om dit nieuwe werk tijdens het festival te kunnen presenteren.

Festival ook voor baby’s en kinderen
Onderdeel van de 13 kindervoorstellingen tijdens het festival, is de voorstelling Wiegeling, een productie van Frisse Oren, speciaal ontwikkeld voor baby’s. Musici en publiek bevinden zich samen in het decor van bewegende abstracte vormen, kleurrijke lichtbronnen en elementen die wonderlijke geluiden maken. Een feest voor alle zintuigen waarin het heerlijk deinen en soezelen is en waarbij ouder en kind een eigen zitplek hebben in het decor, maar waar de baby’s ook mogen rondkruipen.

Festivaldata: 27-30 december 2023 Locatie: Diverse locaties in Utrecht en omstreken (Maarssen-Buitenplaats Doornburgh, Vleuten-Buurtcentrum De Schakel).
Voor meer informatie en tickets: www.kamermuziekfestival.nl.

Foto boven: Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht

< Terug naar het overzicht